/ iStock/Getty Images
Ако сте почитатели на мюслите и още не сте пробвали гранола, то задължително поправете тази грешка. Гранола всъщност са онези мюсли, които са слепени на малки бучици, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола бар. Наричат я още и американското мюсли.

Гранолата е по-хрупкава от обикновеното мюсли и може да си приготвите вкъщи тази здравословна закуска. Рецептата за гранола е повече от лесна и дава възможност за импровизации и експерименти.

Нужни са ви:

1 ч.ч. овесени ядки
1/3 ч.ч. ядки и семена по избор
½ ч.л.  канела
1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. мед
щипка сол
½ с.л. олио или зехтин
1/3 ч.ч. стафиди или други сушени плодове

гранола
NOVA

В голяма купа, смесете овесените ядки, семената, канелата, ванилията, солта, меда и зехтина. Изсипете сместа в тавичката и печете 20 мин., като разбърквате от време на време. Печете докато гранолата покафенее равномерно.

След като извадите от фурната, добавете стафиди или червени боровинки. Оставете да се охлади до стайна температура и след това прехвърлете в херметически затварящ се съд.

гранола
iStock/Getty Images

Посочените в рецептата ядки и плодове са само идея, а вие може да ползвате за вашата гранола плодовете и ядките, които вие обичате – сушени смокини, череши, кокос.