Известни българи ще живеят в ромски семейства в Шатра
Известни българи ще живеят в ромски семейства в Шатра / netinfo

За първи път известни българи ще живеят на равни начала в ромски семейства и ще разберат на живо как се справят нашите ромски съседи. В „Шатра" те ще споделят една трапеза, ще участват пълноправно в делничните задачи и ще делят обща постеля.

Деляна Маринова-Джуджи, Андрей Слабаков и Любо Киров (на снимките в текста) са първите български звезди, които ще изгреят в ромската махала „Изток" в Кюстендил. Всяка седмица три нови звезди ще споделят ромския бит в различни семейства в страната.

Известни българи ще живеят в ромски семейства в "Шатра"
netinfo

Преди отпътуването Любо се раздели с любимата си Никол, но Андрей Слабаков категорично отказа да тръгне без своята Маша. Джуджи взе със себе си чифт обувки на високи токчета и един от най-големите си страхове. Кои са Никол и Маша и от какво се страхува Джуджи ще стане ясно до броени дни.

В рамките на три дни, българските ВИП участници ще се борят не само за доверието, но и за обичта на ромската фамилия. Първите трима ще трябва да докажат на 24-те члена на фамилия Любенови, че са готови да споделят не само веселите моменти, но и ежедневните проблеми и трудности.

Известни българи ще живеят в ромски семейства в "Шатра"
netinfo

В края на втория ден, главата на семейство Любенови ще има трудната задача да реши кой ще си отиде първи.

Останалите двама ще се борят за титлата „пълноправен член на семейството", която завинаги ще отличи един от тях като ромски любимец.

Риалити форматът „Шатра" ще показва по необичаен и забавен начин какво можем да научим един от друг и как да общуваме без предразсъдъци с нашите съседи.

Известни българи ще живеят в ромски семейства в "Шатра"
netinfo


Интересни факти за ромските семейства:

Семейството при ромите не е сбор от индивидуалности, а цялостна единица, солидарна по отношение на чуждите и другите семейства.

Семейството и децата са основа ценност.
Възрастните са на особена почит.

Бракът, сключен пред очите на всички, е свещен и ненарушим. Затова те не държат на сключването на граждански или църковен брак.

След женитбата момичето запазва тесните контакти със собственото си семейство.

В повечето ромски групи бащата е глава на семейството, притежава авторитета и властта за вземане на решения.

Майката отговаря за ежедневието на семейството - храна, дрехи, грижи за децата и домакинството.

Децата се кърмят до 3 години.

Възпитанието е колективно и се осигурява от цялото семейство.

Взетото за отглеждане чуждо дете е дар от Бога, независимо от конкретната религия на семейството и се обича наравно със собствените.

Поколенията не са противопоставени едно на друго. Те представляват обща цялост, в която не съществува разделяне на децата от света на възрастните.

Всеки в общността, освен за собствените си деца, се грижи и за сигурността на другите деца.

От малки им се дава свободата да бъдат самостоятелни и инициативни.