Извадиха 43 тона сребро от потънал кораб
Извадиха 43 тона сребро от потънал кораб / снимка: БГНЕС, архив

Американската компания Odyssey (Одисея), специализирана в изваждането на потънали кораби, съобщи че е открила големи количества сребро на борда на британски търговски кораб, торпилиран от германска подводница през Втората световна война.

Компанията Odyssey Marine Exploration посочва в комюнике, че е извадила досега около 43 тона сребро от кораба Gairsoppa, който лежи на дълбочина 4700 метра на дъното на Северния Атлантик, югозападно от Ирландия.

Съкровището, състоящо се от 1203 кюлчета, е било превозено на сигурно място във Великобритания, добавя компанията, чието седалище е в Тампа, Флорида.

Засега Odyssey не е съобщила никаква сума, но според сегашния курс на среброто, цената на открития метал в кораба, потопен през февруари 1941 година по време на курс от Калкута за Лондон, може да достигне 38 милиона долара, посочва БГНЕС.

Количеството на досега извадения метал представлява около 20% от среброто, което според проучванията може да се намира на борда на кораба. Операцията по изваждането на ценния метал ще завърши до края на септември. Според контракта, сключен с британското правителство, Odyssey може да задържи 80% от стойността на товара сребро на кораба Gairsoppa.

Междувременно компанията обяви, че очаква да намери голямо количество сребро и в друг товарен кораб. Става дума също за потопен от германска подводница през Втората световна война съд - "Мантола", открит през 2011 година също от Odyssey.