/ ThinkStock/Getty Images
Физици от Масачузетския технологичен институт (МИТ) намериха обяснение защо меките косми и коси успяват бързо да затъпят дори най-острите ножици и ножове, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на МИТ и публикация в сп."Сайънс".

"Основната ни задача бе да разберем защо меките коси причиняват бързо износване на твърдите инструменти от стомана. Открихме виновника за този проблем и установихме как да направим стоманените режещи инструменти по-дълготрайни", каза доц. Джем Тасан от МИТ.

През последните години инженери, химици и физици започнаха активно да се интересуват как са устроени различни природни творения, много от които значително превъзхождат създадените от човека материали по различни параметри.

Установено бе например, че паяжината е доста по-устойчива от стоманата и кевлара. Освен това тя има ниска маса и висока устойчивост при разтягане. Тасан и колегите му се натъкват на още едно удивително творение на природата, изучавайки измененията в структурата на стоманените остриета след употребата им по предназначение.

"Ние сме металурзи и искаме да разберем какво управлява деформацията на металите, за да можем да произвеждаме по-устойчиви материали. Интересното в случая е защо при отразвянето на мек човешки косъм твърдото стоманено острие се износва", каза Тасан.

Той и колегите му изследвали ножчета за бръснене с помощта на сканиращ електронен микроскоп и сравнили структурата им преди и след работа, като оценили износването и уврежданията. Неочаквано се оказало, че острието почти не се износва при използване, но по ръба на режещата повърхност се появяват пукнатини, които растат с всяко следващо използване.

Затова учените създали специален робот, който държал космите в определена позиция и прекарвал острието по тях.

При наблюдение на този процес те открили, че острието се уврежда само в случаите, когато отрязва космите не под прав ъгъл. Тогава натискът върху ръба на острието рязко се увеличавал. Това била и причината за увреждането на повърхността на ножчето по ръбовете, където стоманата е достатъчно нееднородна по състав заради включения въглерод в нея. Ако съставът на материалите в тези участъци е по-еднороден, то и ножовете ще остават по-дълго остри, смятат учените.
БТА