Императрица Сиси
Императрица Сиси / Istock
Историята на императрица Елизабет, наричана Сиси, е вълнуваща като приказка. Тази приказка очарова хората и до днес -125 години след смъртта ѝ. Елизабет е била необикновена жена, почитана не само заради красотата ѝ, пише Deutsche Welle.

Елизабет е принцеса на Бавария, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия и съпруга на император Франц Йосиф. През 1898 г. тя пребивава инкогнито на Женевското езеро, за да избяга за няколко дни от омразните ѝ дворцови церемонии във Виена. За 10 септември е предвидено пътуване с лодка. Придружена от придворната си дама, императрицата напуска хотел Beau Rivage, разположен точно на брега на езерото.

Атентатът на 10 септември 1898

На крайбрежната алея тя среща своя убиец. Той я блъсва силно, тя пада на земята, но първоначално явно смята, че не е сериозно ранена. След като ѝ помогнали да се изправи, казала, че „няма нищо страшно" и трябва да побързат, за да не изпуснат пътуването с лодка. Но малко след като се качват на лодката, Сиси припада и я откарват обратно в хотела. Според смъртния акт смъртта ѝ е настъпила на 10 септември в 14,40 часа. Била е на 60 години.

Убиецът е италианският работник анархист Луиджи Лукени, който  нанася удар със заострена пила и пробожда гърдите на Елизабет. Мотивът му – ненавист към благородниците. Първоначално искал да убие италианския крал Умберто I, но не можел да си позволи пътуването до Италия. След това се насочил към френския благородник Анри Филип Мари д'Орлеан, който обаче отменил пътуването си до Женева в последния момент. Така накрая негова жертва става императрица Сиси. Смъртта ѝ бележи края на една епоха в историята на Хабсбургската империя.

Сиси - легенда и до днес

Императрица Елизабет е била прочута с красотата си и дори е смятана за най-привлекателната жена в Европа. Бракът по любов между император Франц-Йосиф и Елизабет Баварска е бил много необичаен за онова време, когато коронованите глави са сключвали брак единствено помежду си.

Историята на Сиси, както е известна в семейството си, е филмирана десетки пъти. Един от филмите за нея - "Корсаж" разказва колко трудно е било за Елизабет да се подчини на строгия церемониал в императорския двор, който почти не ѝ е позволявал лична свобода или политическо влияние. Сиси, която е била особено ценена заради красотата ѝ, е спазвала определена програма за поддържане на външния си вид.

„Всеки ден тя е разресвала косата си в продължение на два часа и изпълнявала строга фитнес програма“, казва Карен Дуве, която миналата година публикува романа "Сиси". Авторката допълва: „Още преди 150 години Сиси е правила неща, които са нещо обичайно за днешните жени. Например поддържането на добра форма чрез тренировки с тежести и гимнастики“.

Тъмните страни на имперския живот

Елизабет обаче не се  е чувствала щастлива в двора на Хабсбургите, твърди Карен Дуве, която в рамките на своето изследване проучва исторически документи, дневници, писма и съвременни свидетелства за живота на императрицата.

"Съществува и друга Сиси, по-възрастната, която е малко разочарована от съпруга си и от живота си. Постепенно тя започва да не се чувства комфортно в ролята, която ѝ е отредена“, казва историчката пред ДВ. „Сиси обаче е човек, който успява да излезе от тази роля.“

Тя се превръща в превъзходна ездачка и ловджийка. Тя е известна с това и до днес във Великобритания и Ирландия, където императрицата е участвала в опасни ловни излети. По онова време тя вече се е сбогувала със задълженията си в двора, доколкото е възможно, и се е занимавала с това, което е било полезно и приятно за самата нея: езда, спорт, упражнения на чист въздух сред природата. Още през 1870 г. дипломатическите ритуали, като например посещението при кралица Виктория в Лондон, са ѝ се стрували натоварващи. На въпросното посещение тя отделя само половин час.

Сиси
Istock

Приказната императрица

Императрица Елизабет е била много модерна личност, също и модерна жена, която се е борила с ограниченията, наложени ѝ от всички страни, и се е опитвала да намери личното си щастие в един осмислен живот. Понякога е успявала, а понякога не.

Филми като "Корсаж" на Мари Кройцер или романа "Сиси" на Карен Дуве разглеждат по-модерна страна на обичаната австрийска императрица.

"Сиси" е история като от приказка, потвърждава Карен Дуве. Един император се жени за момиче от народа по любов, а виенският Хофбург става неин дом. "Това със сигурност е нещо архетипно, особено за хората в немскоговорящите страни, които са израснали с приказките", казва Дуве. "А историята на Сиси е обещанието, че приказките понякога се сбъдват."
Deutsche Welle