/ iStock/Getty Images
Експертът от Руската киноложка федерация (РКФ), сподели пред РИА Новости кои играчки от зоомагазините могат да бъдат опасни за кучетата.

"Изборът на грешна играчка за любимото ви куче може да доведе до неприятни последици. В най-добрия случай кучето няма да се интересува от нея, а в най-лошия - ще пострада или ще си навреди. Затова ви съветвам винаги да обръщате внимание на материала, от който е направена играчката, на нейния размер и допълнителни малки детайли. За да не завърши играта с нараняване на кучето, внимавайте при избора", каза президентът на РКФ Владимир Голубьов.

Според него всяка играчка, дори привидно безобидната на пръв поглед, може да бъде опасна понякога. За да избегнете травми, не оставяйте домашния любимец сам, когато му дадете играчка. Когато купувате, трябва да отдадете предпочитание на играчки, изработени от естествени материали като памук, дърво, кожа.

„Висококачествената мека гума, латекс и силикон също са доста безопасни за домашния любимец“, каза Голубьов.

Освен това той съветва да подбирате играчки според размера на устата на кучето, така че то да не може да ги погълне или да се нарани от малките частици.

"Поглъщането на малка топка няма да е трудно за голямо куче. И ако такава топка няма специално въже, тогава има риск от задушаване, ако топката случайно попадне в гърлото”, съветва кинологът.

Играчките, съдържащи малки частици са също толкова опасни. „Следователно всяка играчка, която има стърчащи копчета или пластмасови очички, мустаци, опашки или други малки части, не са подходяща за безопасна игра на кучето“, каза президентът на РКФ.
БГНЕС