За изненада на учените се оказало, че омлетът - бедната на въглехидрати и богата на мазнини закуска, позволява да се избегне бързото покачване на захарта
За изненада на учените се оказало, че омлетът - бедната на въглехидрати и богата на мазнини закуска, позволява да се избегне бързото покачване на захарта / ThinkStock/Getty Images
Зърнените закуски може и да са предпочитаният избор за начало на деня от доста хора, но за диабетиците е препоръчително да хапват сутрин нещо различно.

Сиренето помага за контролиране на кръвната захар

Закуска с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да помогне на хората с диабет тип 2 да контролират нивата на кръвната си захар през целия ден, съобщава „Сайънс дейли“, позовавайки се на канадско изследване.

За целите му специалисти от университета на Британска Колумбия са направили двудневен експеримент с доброволци. В първия ден те са получили омлет за закуска, а на следващия - овесена каша с плодове.

Нездравословната храна убива годишно милиони хора по света
 
На всеки пет минути устройства, прикрепени към телата на участниците, са отчитали нивата на кръвната им захар.

Оказало се, че омлетът - бедната на въглехидрати и богата на мазнини закуска, позволява да се избегне бързото покачване на захарта, наблюдавано при пациенти с диабет тип 2 непосредствено след хранене. За изненада на учените ефектът е продължил през целия ден.

11 скрити причини да се чувствате постоянно уморени (СНИМКИ)

"Включването на храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да се разглежда като лесен начин да се избегне бързото покачване на захарта, което е опасно за бъбреците, очите и кръвоносните съдове", казва Джонатан Литъл, един от авторите на изследването.

Четете също:

Най-добрият начин да поддържаме сърцето си здраво


Физическата активност сутрин понижава кръвното налягане

Колко трябва да ядем, за да сме здрави?

Шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести


Хората, които не пропускат закуската, са с по-здрави сърца

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА