Порция от 120 гр пълномаслени сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. "лош холестерол", а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на ирландски учени.
Не избягвайте пълномасленото мляко, полезно е за сърцето
Резултатите от изследването на учените от дъблинския Юнивърсити колидж, противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти.
Участниците в изследването, които са получавали порция пълномаслен кашкавал всеки ден шест седмици, имали значително по-ниски стойности на "лошия холестерол" от доброволците с нискомаслени алтернативи.
Пет храни, които понижават „лошия“ холестерол
Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти (например маслото) заради начина, по който са подредени ключовите съставки калций и протеинът казеин в неговата матрица.
Ръководителят на екипа д-р Ема Фини не препоръчва всеки ден да ядем по 125 гр кашкавал. Основният извод от изследването е, че подобна порция не е вредна.
Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме
"Трябва да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна", каза д-р Фини.
Учените не са установили съществени разлики в теглото, нивата на инсулина и кръвната захар на участниците от различните групи.
Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен
Екип от университета на Тексас също установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Не избягвайте пълномасленото мляко, полезно е за сърцето
Резултатите от изследването на учените от дъблинския Юнивърсити колидж, противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти.
ThinkStock/Getty Images
Пет храни, които понижават „лошия“ холестерол
Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти (например маслото) заради начина, по който са подредени ключовите съставки калций и протеинът казеин в неговата матрица.
Thinkstock/Getty Images
Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме
"Трябва да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна", каза д-р Фини.
ThinkStock/Getty Images
Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен
Екип от университета на Тексас също установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук