Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти
/
ThinkStock/Getty Images
Порция от 120 гр пълномаслени сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. "лошхолестерол", а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на ирландски учени.
Резултатите от изследването на учените от дъблинския Юнивърсити колидж, противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти.
ThinkStock/Getty Images
Участниците в изследването, които са получавали порция пълномаслен кашкавал всеки ден шест седмици, имали значително по-ниски стойности на "лошия холестерол" от доброволците с нискомаслени алтернативи.
Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти (например маслото) заради начина, по който са подредени ключовите съставки калций и протеинът казеин в неговата матрица.
Thinkstock/Getty Images
Ръководителят на екипа д-р Ема Фини не препоръчва всеки ден да ядем по 125 гр кашкавал. Основният извод от изследването е, че подобна порция не е вредна.
Екип от университета на Тексас също установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания.