Пълномасленото мляко увеличава нивото на добрия холестерол в кръвта
Пълномасленото мляко увеличава нивото на добрия холестерол в кръвта / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Копенхаген установиха, че пълномасленото мляко увеличава нивото на "добрия" холестерол в кръвта, който е полезен за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. "Дейли мейл".

Пет популярни мита за здравословните храни

Видът на млякото не се отразява върху "лошия" холестерол.

Високият холестерол се свързва с повишен риск от сърдечносъдови болести и инсулт. Той е особено опасен, защото често остава недиагностициран и нелекуван.

Пет храни, които понижават „лошия“ холестерол

"Добрият" холестерол, или липопротеинът с висока плътност, обаче е полезен, защото извежда "лошия" от артериите към черния дроб, където той се разгражда.

Предишно изследване показа също, че пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет.

Пълномасленото мляко увеличава нивото на "добрия" холестерол в кръвта
Пълномасленото мляко увеличава нивото на ThinkStock/Getty Images

Много хора избягват пълномасленото мляко от грижа за здравето си. То обаче не е с високо съдържание на мазнини. В кравето мляко обикновено те са от 3,7 до 5 процента на 100 мл. Това е нищожно в сравнение със съдържанието на мазнини в сметаната или сиренето.

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

Учените от университета на Копенхаген давали на доброволци три седмици по 500 мл мляко дневно, пълномаслено или обезмаслено, и измервали холестерола им, за да видят как млякото се отразява на липидния им профил.

През 2016 г. същият екип установи, че нискомасленото сирене не допринася за намаляване на холестерола или кръвното налягане, нито помага за отслабване. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА