Пет популярни мита за здравословните храни
Пет популярни мита за здравословните храни / ThinkStock/Getty Images

Мислите си, че избирайки храни с ниско съдържание на мазнини, правите здравословен избор? Това в действителност не винаги е точно така.

„В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем", твърди Марион Нестъл, професор по хранене в Нюйоркския университет пред „Гардиън".

Как здравословната храна може да ни направи по-дебели

Вижте пет от най-популярните митове за това какво е здравословно и кои са храните, които трябва да избягваме:

1. Обезмасленото мляко е по-здравословно

Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от научно изследване, направено от учени в Сиатъл.

Здравословните храни също са вредни

2. Картофите са вредни и водят до излишни килограми

Всъщност богатата на скорбяла храна е богат източник на витамин C и фибри и може да изиграе важна роля в диетата ви, особено ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.

3. Богатите на глутен храни трябва да се избягват

Понятието „без глутен" като синоним на „по-здрави" е грешно. "Премахването на глутена от диетата може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обясни д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.

Лечебните свойства на храната

4. Сушито винаги е полезно

Идеята за ориз и прясна сурова риба или водорасли издига сушито до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до покачване на кръвната захар. Освен това след ядене на суши обикновено сте склонни да похапнете отново по-късно, тъй като гладът не е заситен.

Десет храни с магически сили

В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий като соевия сос например.

5. Плодовите напитки са здравословни

Не всички звучащи свежо напитки са полезни. Много плодови сокове съдържат изкуствени ароматизатори и оцветители, както и добавена захар.

Източник: БГНЕС