Мислите си, че избирайки храни с ниско съдържание на мазнини, правите здравословен избор? Това в действителност не винаги е точно така.
„В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем", твърди Марион Нестъл, професор по хранене в Нюйоркския университет пред „Гардиън".
Как здравословната храна може да ни направи по-дебели
Вижте пет от най-популярните митове за това какво е здравословно и кои са храните, които трябва да избягваме:
1. Обезмасленото мляко е по-здравословно
Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от научно изследване, направено от учени в Сиатъл.
Здравословните храни също са вредни
2. Картофите са вредни и водят до излишни килограми
Всъщност богатата на скорбяла храна е богат източник на витамин C и фибри и може да изиграе важна роля в диетата ви, особено ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.
3. Богатите на глутен храни трябва да се избягват
Понятието „без глутен" като синоним на „по-здрави" е грешно. "Премахването на глутена от диетата може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обясни д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.
4. Сушито винаги е полезно
Идеята за ориз и прясна сурова риба или водорасли издига сушито до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до покачване на кръвната захар. Освен това след ядене на суши обикновено сте склонни да похапнете отново по-късно, тъй като гладът не е заситен.
В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий като соевия сос например.
5. Плодовите напитки са здравословни
Не всички звучащи свежо напитки са полезни. Много плодови сокове съдържат изкуствени ароматизатори и оцветители, както и добавена захар.
Източник: БГНЕС