/ ThinkStock/Getty Images
Какво е полезно и какво е вредно да се яде и пие? Лекарите дават разни съвети, които често си противоречат. Ето кои са те:

Кафе

Всеки германец изпива средно около 160 литра кафе годишно. Споровете около кафето обаче продължават. Някои смятат, че то опасно повишава кръвното и дори предизвиква рак. Експертите пък твърдят, че кафето предотвратява редица заболявания. Ясно е само едно: както сочат изследванията, кафето не вреди на човешкия организъм.

Пет храни, незаслужено набедени за вредни (ВИДЕО)

Маргарин

Доскоро лекарите и учените съветваха хората да консумират маргарин, а не краве масло, защото животинското масло било вредно. Сега пък обратно, негодуват срещу маргарина. В него имало много химически съставки. Специалистите препоръчват разтопеното масло, защото в него се съдържат по-малко наситени маслени киселини.

маргарин
ThinkStock/Getty Images

Червено вино

Дали чашката вино на ден действително предотвратява сърдечно-съдовите заболявания и понижава риска от инфаркт? Дългогодишните проучвания досега поне не са опровергали това твърдение. Профилактичното въздействие на виното се приписва на чудодейната съставка ресвератрол. Но нека все пак не забравяме, че става дума само за една чаша вино на ден, не повече!

Холестерин

Без холестерина не можем да минем, защото той се съдържа в мембраните на клетките. Различаваме "полезен" и "вреден" холестерин. Преди се смяташе, че нивото на "вредния" холестерин в кръвта трябва да е колкото се може по-ниско. Днес обаче знаем, че трябва да се ограничава и нивото на "полезния" холестерин. Важно е здравословното равновесие. Може да изяждате по едно яйце на ден. Но вместо месо!

Замразени зеленчуци

Бумът на замразените зеленчуци като че ли премина. Повечето хора предпочитат да си купуват пресни зеленчуци в магазина. Диетолозите обаче обръщат внимание, че шоково замразените плодове и зеленчуци веднага след прибиране на реколтата съдържат повече полезни вещества и витамини, отколкото "пресните", които залежават по рафтовете.

замразени зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Глутамат

Натриевият глутамат е известен като универсална хранителна добавка Е621 - т. нар. "овкусител". Германия и много други европейски страни забраняват добавянето му в детските храни. Значи ли това, че е вреден? Изкуственият глутамат, особено в големи количества - като при чипса - е вреден.

Вода

Не спират и споровете за това, по колко вода трябва да пие човек не ден. Обикновено нашият организъм сам знае от колко течности има нужда. Ние пием, за да утолим жаждата си. Според лекарите обаче, дневната норма е между 2,5 и 3 литра.

вода
ThinkStock/Getty Images

Мляко

Млякото е полезно само за децата. Много възрастни хора имат проблеми поради непоносимост към лактозата. До този извод стигат германски учени. А шведските им колеги установяват, че любителите на млякото живеят по-малко и боледуват повече. Това доказват резултатите от дългогодишно изследване, в което са участвали над 100 000 души.

Вафлите и майонезата са пълни с вредните трансмазнини

Пшеница и други зърнени храни

Хлябът е още един основен продукт, в ползата от който учените се съмняват. Вярно е, че хлебните изделия, които съдържат глутен, предизвикват непоносимост у много хора и най-вече у децата. Проблеми създават и орехите и различните семена, които се използват при печенето на хляба.

хляб
ThinkStock/Getty Images

Витамини

Отминаха времената, когато гълтахме витамини и прахчета едва ли не с пълни шепи. Днес хората са значително по-внимателни с "изкуствените" витамини. Лекарите обръщат внимание на страничните ефекти и предупреждават за сериозните последици от безконтролното самолечение. Ако се страхувате от авитаминоза, яжте повече плодове и зеленчуци, и се припичайте повечко на слънце!


Вижте още:

Истини и митове за здравословното хранене

Колко вредни са трансмазнините? (ВИДЕО)

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни

Десет храни с магически сили

Пет храни, които понижават „лошия“ холестерол

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук