„Ако хората знаеха колко калории и вредни вещества има в една вафла, едва ли биха яли", каза в „Здравей, България" по Нова тв проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.
Тя обясни, че трансмазнините са група мастни киселини, които не са познати за човешкия организъм като свойнствени и той няма ензимни системи, с които да ги метаболизира. „Тази мазнина нито е растителна, нито животинска, а е преминала от течна мазнина в твърда форма, за да придава на изделията, в които се влага, форма", поясни експертът.
По думите й организмът не преработва тези трансмазнини. „Той отива в тялото ни и се залепя някъде, където не трябва", добави проф. Байкова.
„Огромен процент от продуктите, които консумираме, съдържат трансмазнини - кетчуп, майонеза, вафли, шоколади и други", заяви Диана Хусеин, председател на Сдружение "Зелени инициативи".
По думите й по света тенденцията е за промяна и дори премахването на тази съставка. „Дори у нас някои производители започнаха да избягват тези мазнини и да ги заменят с натурални", заяви тя.
Източник: NovaNews.bg