сирене
сирене / Thinkstock/Getty Images
Известно е, че „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перифразираме популярната поговорка така: "Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен", пише в. "Дейли експрес".

Ядките - истински природен дар за артериите и сърцето

Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че похапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14 процента. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

Разкриха какво да хапваме, за да живеем по-дълго

Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства.
Thinkstock/Getty Images

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.

Хапвайте бадеми за здраво сърце

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. "European Journal of Nutrition", припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. "добър" холестерол и намалява тези на "лошия", и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

Десет храни с магически сили

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Като алтернатива експертите предлагат нискомаслените прясно и кисело мляко.

Швейцарското сирене е новата суперхрана, твърдят учени
ThinkStock/Getty Images


За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук

БТА