Хилари с по-ниска заплата от Райс като държавен секретар
Хилари с по-ниска заплата от Райс като държавен секретар / снимка: БГНЕС

Хилари Клинтън ще получава по-ниска заплата като държавен секретар на САЩ от своята предшественичка Кондолиза Райс, съобщиха световни агенции.

Конгресът гласува намаляването на заплатата на бившата първа дама на новата длъжност, за да не се получи нарушение на конституцията.

Според основния закон на САЩ никой конгресмен не може да бъде назначаван на правителствена длъжност, ако по време на неговия мандат в Конгреса заплатата за въпросната позиция е била увеличена. Клинтън няма да може да получава 191 300 долара годишно, колкото е сегашната заплата на Кондолиза Райс, защото тя е била увеличена от 186 600 долара по време на втория мандат на сенаторката от Ню Йорк. Днес двете камари на Конгреса гласуваха за връщането на заплатата на държавния секретар на предишното й ниво.

Въпреки ограничението Клинтън може да получи увеличение на заплатата си в Сената. В момента сенаторите получават 169 300 долара. Очаква се от догодина заплатата им да достигне 174 000 долара. Очаква се Хилари Клинтън да запази мястото си в горната камара на Конгреса, докато бъде одобрена от Сената за държавен секретар, след като новоизбраният президент Барак Обама встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г.