/ iStock/Getty Images
Филмът с българско участие "Босият император" откри 35-ото издание на Варшавския международен фестивал. В полската столица, по време на своята европейска премиера, лентата бе представена от Джесика Удуърт, актьорите Петер ван ден Бегин (в ролята на краля) и Луси Дебе, българския копродуцент Мира Сталева, художника Сабина Христова и част от българския екип, съобщиха от "Арт фест".
 
 
Режисьори, сценаристи и продуценти на филма са Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Лентата проследява новите приключения на белгийския крал Николас в продължение на комедията "Белгийският крал", донесъл на авторите номинация за Европейска комедия на годината.

„Босият император“ на световна премиера на кинофестивала в Торонто
 
"Босият император" имаше и своята белгийска премиера в рамките на 46-ото издание на най-големия белгийски фестивал в Гент. Четиримата актьори в главните роли - Петер Ван Ден Бегин, Брюно Жорис, Люси Дебе и Титус Де Воогт, са любимци на белгийската публика. Към "свитата" на краля този път се присъедини и актрисата Джералдин Чаплин, която подобно на баща си Чарли Чаплин във "Великия диктатор" изпълнява две роли във филма. Там тя получи почетна награда на името на белгийския учен Жозеф Плато за своя цялостен принос към изкуството на киното. Наградата се връчва на специална церемония в Гент от 1985 г.
 
Световната премиера на "Босият император" бе на кинофестивала в Торонто, Канада (5-15 септември). Премиерата на филма в България е на предстоящия 24-и "София филм фест" през март 2020 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА