/ ThinkStock/Getty Images
Експлодиращи звезди преди 2,6 млн. години може да са накарали човека да се движи прав, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.
Космическите частици от тези свръхнови са бомбардирали Земята толкова много, че са причинили пожари навсякъде. Така на мястото на горите се появили савани. Ранните хоминини в Североизточна Африка е трябвало да се научат да ходят изправени, за да пресичат тези големи пространства, твърдят учени от университета на Канзас.

Находка променя представата за появата на Хомо сапиенс

"Смята се, че вече е имало тенденция сред хоминините да се изправят, дори преди това събитие. Те обаче са били приспособени главно да се катерят по дървета", посочва ръководителят на екипа проф. Ейдриън Мелот.

"След настъпването на саваните, те е трябвало много по-често да ходят от едно дърво до друго през тревата. Усъвършенствали са се да се движат прави. Така са можели да виждат над тревата и да внимават за хищници", допълва ученият.

Учени прогнозират бъдещето на човечеството (ВИДЕО)

Проф. Мелот и екипът му са стигнали до тези заключения, като са обобщили изследвания за свръхнови в историята и данни за въздействието им върху Земята. Главните доказателства са от древни депозити по морското дъно на изотопи на желязо-60. Тези материали би трябвало да са дошли от свръхнова, избухнала на 163 светлинни години през прехода от плиоцена към ледената епоха.

Изчислихме йонизацията на атмосферата от космическите лъчи, дошли от свръхнови на разстояние към каквото насочват депозитите на желязо-60”, обясни още проф. Мелот. „Това би увеличило йонизацията на долната атмосфера 50 пъти. Обикновено няма йонизация в долната атмосфера, защото космическите лъчи не проникват в нея. По-силните, дошли от свръхнови, достигат до повърхността - така че трябва да е имало много електрони, изхвърлени от атмосферата”, разяснява още експертът.
 
Родствениците на човека са могли да говорят още преди 3 милиона години?

Според учените йонизацията в долната атмосфера означава, че е имало много светкавици, които са предизвикали пожари. В подкрепа на тази теория са и въглеродните депозити в почвата по същото време.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА