/ ThinkStock/Getty Images
Родствениците на Хомо сапиенс, хоминидите Homo naledi, са имали 2-3 пъти по-малък мозък от нашия, но въпреки това той е бил сложно устроен и те са могли да говорят още преди 3 милиона години, съобщава сайтът Лайф.

В мозъка на тези хоминиди са били открити силно развити участъци, които обикновено свързваме с произнасянето на отделни думи и на цели фрази. Учени от Република Южна Африка и от САЩ предполагат, че това е възможен признак за наличието при тях на членоразделна реч. Съответно изследване беше представено на годишния конгрес на Американската асоциация по физическа антропология.

Кога древните хора са предпочели уседналия начин на живот?

Учените изследвали черепа DH3, принадлежащ към скелета на Homo naledi, открит преди няколко години в Южна Африка. Всички участъци на мозъка му се оказали твърде сходни с тези на съвременния човек. Тези хоминиди се доближавали много повече до нас, отколкото до австралопитека, който бил техен съвременник. Дори и Homo floresiensis, изчезнал само преди 50 хиляди години и милиони години след Homo naledi, е имал по-примитивна организация на мозъка.

Вирусите променили човешката еволюция

Последният е притежавал добре развита зона на Брока. Тя е неразривно свързана с развитието на речевите умения . Всичко това е доста необичайно, като се има предвид, че мозъкът на naledi е с обем 450-550 кубически сантиметра и е по-близък до този на шимпанзето, отколкото до този на съвременния човек.
БТА