Загадката от китайска пещера: И друг човешки вид е оцелял в Ледниковата епоха?
Загадката от китайска пещера: И друг човешки вид е оцелял в Ледниковата епоха? / снимка: Guliver/Getty Images

И друг човешки вид, Homo Habilis или Homo Erectus, е оцелял през Ледникова епоха, предполагат учени, открили бедрена кост на 14 хиляди години в китайска пещера, съобщава Франс прес.

Вирусите са най-старите живи организми на Земята, твърдят учени

Учените се натъкнали на находката още през 1989 година, но изучаването й започнало едва през 2012-а. Те установили, че костта от Малудон прилича на тази от много по-древни човешки видове Homo Habilis и Homo Erectus, които са живели преди 1,5 милиона години.

Откриха защо не приличаме на шимпанзета

"Това откритие ни навежда на мисълта, че наши далечни примитивни прароднини са доживели до много късно в процеса на човешката еволюция", заяви един от авторите на проучването Цзи Сюепин от Института за културно и археологическо наследство в Юнан.

Досега учените считаха, че единствените примитивни човешки видове, които са оцелели в Европа и Азия са били неандерталците и Денисовският човек. Те на свой ред изчезнали преди 40 хиляди години.

Според последното откритие заедно с Homo Sapiens, освен тях е съжителствал и друг примитивен човешки вид. Той е съществувал до края на последната Ледникова епоха, която приключва преди 10 хиляди години.

Ново изследване поставя под въпрос теория за еволюцията

Откритата в китайската пещера бедрена кост през 1989 година е била доста фина, като на Homo Habilis. Тя е принадлежала на мъж с тегло 50 килограма.

Източник: БТА