/ ThinkStock/Getty Images
До неотдавна дали прозорецът да е отворен или затворен по време на сън, беше въпрос на лични предпочитания. Във времето на новия коронавирус обаче този избор може да се отрази на здравето ни, съобщи в. "Дейли мейл". Според доклад на консултативна група към британското правителство излагането на аерозоли намаляват наполовина, когато вентилацията се удвои. Това ограничава риска от Ковид-19. Съветът важи особено ако спалнята се споделя.

Проф. Линда Боулд от Единбургския университет твърди, че проветряването на стаите снижава толкова значимо риска от зараза с новия коронавирус, че на него трябва да се набляга не по-малко, отколкото на миенето на ръцете и спазването на дистанция.

Помагат ли въздушните филтри срещу COVID-19


Отворените прозорци през нощта не само намаляват количеството на циркулиращите вируси, но и допринасят за по-добър сън, изтъква проф. Шон Фицджералд от Кембриджския университет. Доказано е, че това повишава и способността на децата да се съсредоточават и учат.

Непроветрените стаи допринасят и за влошаването на когнитивните способности на възрастните, показа изследване на специалисти от Харвардския университет, публикувано през 2015 г.

През зимата е най-добре да се отваря горната част на прозореца. Причината е, че студеният въздух е по-плътен от топлия и пада бавно надолу. Така и човек не усеща рязък хлад от влизащия въздух.

6 неща в дома, които винаги забравяме да изчистим (ВИДЕО)

През деня, ако не искаме да държим постоянно отворен прозорец, е достатъчно да проветряваме по пет минути на всеки час.

Отвореният прозорец през нощта обаче не е полезен за всички. Възрастните и хронично болните трябва да спят при температура поне 18 градуса Целзий, защото иначе могат да се появят проблеми заради свиването на кръвоносните съдове - увеличаване на кръвното налягане, тромби, дихателни затруднения. Това важи и за хората с астма.

Експеримент показва кои помещения са опасни за разпространението на COVID-19
БТА