/ iStock/Getty Images
Полезни ли са мобилните въздушни филтри в борбата за забавяне на скоростта на разпространение на коронавирусната инфекция? Експертите твърдят, че технологията работи, но е необходимо повишено внимание при закупуването ѝ. Добрият филтър не означава, че трябва прозорецът трябва да остане затворен и да не се проветрява, пише „Сабах“.

Пренаселените, затворени пространства са най-опасни, когато става въпрос за коронавирус. Това доведе до увеличено търсене на мобилни пречистватели на въздух в хотелиерството, училищата и частните домове.

Производителите твърдят, че устройствата почти напълно филтрират опасните аерозоли от въздуха в помещенията. Това звучи добре като алтернатива на уроците в училище, провеждани при широко отворени прозорци при минусови температури. Но дали технологията работи наистина?

Изследователи в Германия подложиха устройствата на тест. Йоахим Куртиус, професор по експериментални атмосферни изследвания от университета „Гьоте“ във Франкфурт, и неговият екип поставиха четири филтри за въздух за една седмица в класна стая с учители и 27 ученици. Те стигнаха до заключението, че някои от устройствата могат да намалят концентрацията на аерозол в класната стая с 90% за половин час.

„Пречиствателят на въздуха намалява броя на аерозолите до степен, че в затворена стая рискът от инфектиране от силно заразен човек, супер разпространител, би намалял значително“, твърди Куртиус.

До подобно заключение стигна и екип учени от Мюнхен.

Резултатите от проучванията показват, че концентрацията на аерозоли в помещение с размер 80 квадратни метра може да бъде намалена до ниско ниво навсякъде за кратък период от време. Установено е, че пречиствателите за въздух са „много разумно техническо решение“ за „значително намаляване“ на риска от заразяване от аерозоли.

Разбира се, от значение е филтрите да бъдат с високо качество, за да се гарантира, че вредните частици ще бъдат сведени до минимум.
Някои държави вече са отпуснали средства за закупуване на оборудване за пречистване на въздуха за класни стаи и други места, където прозорците не винаги могат да бъдат отворени.

Здравните експерти все пак предупреждават, че пречиствателите на въздух в класните стаи или у дома не са заместител на проветряването.
Някои производители рекламират устройства с озон или UV светлина, в допълнение към ефективността на филтъра, но германското правителство препоръчва да не се използват такива „както от съображение за сигурност, така и по здравословни причини“. 
БГНЕС