Един милион американци подкрепят комик за президент
Един милион американци подкрепят комик за президент / netinfo

Над 1 милион американци подкрепиха известния комик Стивън Колбърт, който издигна кандидатурата си за предстоящите президентски избори в САЩ.

На 16 октомври той обяви, че смята да се бори в родната си Южна Каролина, при това и при двете основни партии – Демократична и Републиканска. И веднага гимназистът Радж Вачани организира в интернет портала „ Facebook“ група „1 000 000 за Стивън Колбърт“. Името е избрано съвсем умишлено, посочва БГНЕС. В същия портал има движение в подкрепа на Барак Обама с име „Милион за Барак“.

За осем месеца на своето съществуване тази група привлече 380 000 души. А групата на Вачани само 9 дни след създаването си наброяваше над 1 млн. регистрирани членове и стана най-масовото политическо движение в историята на „ Facebook“. Още повече, че други десетки хиляди потребители са членове на други групи, посветени на кандидатурата на комика.

Броят на тези групи е около 500. Привържениците на Колбърт нарастваха с такива темпове, че порталът започна да изпитва дори технически затруднения при общо около 50 млн. потребители, което е около 1% от целия световен трафик. „Групата нарастваше толкова бързо, че започна да претоварва един от нашите сървъри, но вече решихме този проблем“, каза в интервю за „Ню Йорк Таймс“ представителка на „ Facebook“.

Междувременно Колбърт не си губи времето – той вече започна „кампанията“ си. В реч пред няколкостотин свои привърженици в университета в Южна Каролина той погъделичка самочувствието на своите земляци: „Обещавам: ако ме изберат, ще помета щата Джорджия“. Според него решението му да се кандидатира от страна и на демократите, и на републиканците е продиктувано от желанието му „да загубя два пъти“.