През 2016 г., се появи нова хранителна тенденция, която стана супер популярна в мрежата. Става дума за т.нар. деликатес "Дълбоко пържена вода", за който обаче става все по-ясно, че може да е много опасен за консумация.

Всичко тръгва от YouTube и Джонатан Маркъс, който решава да направи уникален опит да изпържи вода. За да направи пърженето на водата възможно, той използва калциев алгинат като мембрана, която да задържи водата, а след това я оваля в панировка.

Важно е да се отбележи обаче, че изрично предупреждава хората да не пробват това у дома, посочва каналът "OMG Facts" във vbox7. Нещо повече, той не е смятал идеята си за добра, като дори създава събитие, озаглавено "Stupid Shit No One Needs and Terrible Ideas Hackathon 2.0" ( което в превод означава: "Глупава тъпотия, от която никой не се нуждае, достойна за хакатон за ужасни идеи 2.0"). Въпреки това все пак решава да пробва дали е възможно да изпържи водата и... успява.

Пет от най-лудите изобретения, за които не знаете (ВИДЕО/СНИМКИ)

Джонатан споделя в канала си, че това потенциално е особено опасно. Ако водата протече, докато сферата се пържи в горещо олио, тя може да избухне и да изхвърли гореща мазнина навсякъде. "Не пробвайте това у дома, без да сте взели необходимите предпазни мерки. Не консумирайте продукта, докато не се е охладил добре, тъй като в противен случай може да се изгорите. Пък и крайният резултат не е особено вкусен", споделя той.
В ерата на TikTok обаче, потребители подхванаха тази "тенденция", като така я популяризираха допълнително. Учени обаче съветват хората да не консумират пържената вода, защото е опасна за здравето, но могат да пробват да я правят само за забавление. Трябва да се има предвид, че ако мембраната и панировка се пробият, водата ще попадне в мазнината, а това може да ви навлечете сериозни проблеми, пишат от LadBible.