Дори смятаните за образец за вярност изневеряват
Дори смятаните за образец за вярност изневеряват / ThinkStock/Getty Images

Моногамията се среща при различни видове гръбначни и безгръбначни. При някои птици чифтосването с един и същ партньор осигурява редица предимства - по-голям успех в размножаването, подготовка за свиване на гнездо и грижи за малките.

През 90-те години на миналия век обаче ДНК тестове показаха, че дори при птиците, смятани за образец за вярност, между 6 и 76 на сто от потомството е възможно да има баща, различен от партньора на майката. Синьокракият рибояд (Sula nebouxii) е моногамна птица, но не прави изключение, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Пингвините не си изневеряват, защото рядко са заедно

Всъщност при тези птици продължителната връзка има неочакван ефект - изневяра. Учени от Националния автономен университет на Мексико установили, че за мъжкия екземпляр подобна връзка е свързана с по-голям риск да бъде измамен от половинката си. Екипът извършил генетично изследване на 384 потомства на синьокраки рибояди и заключил, че при първо люпило мъжкият екземпляр се грижи за малки, които не са негови, в 9,4 на сто от случаите. Това съотношение достига своя пик - 21, 6 на сто, при второ люпило, а след това намалява до 7,5 на сто при трето до осмо люпило.

15 любопитни факта за изневярата

Защо се наблюдава увеличаване на извънбрачните връзки между първото и второто потомство? Защото женската вече познава по-добре партньора си и може да приспи бдителността му, за да ухажва други мъжки екземпляри. Придобитият от съвместния живот опит позволява на женската да си даде сметка за недостатъците на партньора си - гени с лошо качество, недостатъчна плодовитост, липса на грижи за малките след появата им на бял свят.

И животните проституират

Това може да накара женската да манипулира партньора си, за да насочи погледа си към други мъжки екземпляри. Учените са на мнение, че връзката при двойка синьокраки рибояди е стабилна след 2 до 4 години съвместен живот.

Броят на женските, които изневеряват, намалява след третото люпило. Това е така, защото колкото повече време минава, толкова по-голяма става вероятността партньорът да разкрие измамата. Той няма да успее да различи кои яйца са от него и кои - от други мъжки екземпляри, но може да унищожи всички яйца и "да напусне" женската.

Източник: БТА