/ Gulliver/Getty Images
Долби Тиътър в Лос Анджелис е модерна сграда, съчетаваща много функции: увеселителни, търговски, културни и е посещавана туристическа атракция. И все пак е построен главно за наградите „Оскар“ на Американската филмова академия. На 23 март 2002 г. за първи път там се състои церемонията по награждаването на отличените кинотворци.
 
В действителност сградата не е нещо изключително, ако не се смята церемонията, която я прави специална. Намира се в северозападната част на Холивуд; на четири пресечки е от началото на Алеята на Славата и на половин миля от Холивудския открит амфитеатър Холивуд Боул.
 
При построяването си е наречен Кодак Тиътър поради откупените права върху името от компанията Йистмън Кодак. След фалита на компанията през февруари 2012 г., тя загубва права върху името и на 1 май 2012 г. правата за името са откупени за 20 години от компанията Долби. Академията за филмови изкуства има 20-годишен контракт с кинотеатъра да го наема за шест седмици около годишната церемония по награждаването с „Оскари”-те.

Gulliver/Getty Images

Кинотеатърът е построен на мястото на голям градски паркинг и бивш универсален магазин и служебни канцеларии, непосредствено до Китайският кинотеатър и пред бившия Хотел „Холидей Ин-Холивуд“.
 
Сградата е проектирана за функциониращ кинотеатър/концертна зала в търговския комплекс „Холивуд-Хайленд“. Проектът е възложен на архитектурната фирма на Дейвид Рокуел след специален конкурс. Идеята на архитекта е изцяло подчинена на функциите, свързани с наградата „Оскар”; външните коридори, тераси и фоайета са тематично свързани и разказват историята на киното в Холивуд.
 
Сградата прави впечатление с редица особени детайли. Пана от „златна” стъкломозайка придават тържественост на парадния вход, а върху колоните са монтирани осветени ленти от плексиглас, имитиращи целулоидната кинолента. На тези платна са изписани годините на наградите „Оскар”. Между три метални ленти са вградени също метални букви, изписващи имената на наградените досега филми като има оставени места за следващите победители.

Gulliver/Getty Images

„Пътеки с цитати” от изказвания на актьори или реплики от известни филми, пък „водят“ посетителите към „Вавилонския двор“, който е място за среща на миналото с авангардните идеи на Холивуд.
 
В действителност дворът е „реплика с търговска функция“ на елементи от легендарния филмов декор от филма на нямото кино „Нетърпимост”, построен там наблизо през 1915-1916. На повече от 20 м височина от нивото на терена, възседнали богато декорирани колони, се издигат три фигури на слонове в екзотични костюми.
 
В типичния за Холивуд стил, сградата има много лица/декори според случая фасадата приема съвършено различен облик: сменят се растения, слагат се външни завеси, поставят се временни трибуни или се инсталират видео-екрани.

Gulliver/Getty Images

В съседство с Долби Тиътър се намират кинотеатри и символи на филмовата история на Холивуд. Срещу него е сградата на Ел Капитан, построена в стил арт-деко и обявена за архитектурен защитен обект. До Долби Тиътър е сградата на Китайския театър на Грауман, в преддверието на който са оставили отпечатъците си в цимент много известни звезди от големия екран.
 
На югозападния ъгъл срещу Долби Тиътър пък е Рузвелт Хотел, където се е състояла първата гала за връчване на наградите на 16 май през 1929 г.