/ iStock/Getty Images
Добрият сън е от съществено значение за нашето здраве. Недостатъчният сън може да доведе до умора, лошо настроение и намалена продуктивност през деня, както и здравословни проблеми - от сърдечно-съдови до психически, или дори отслабване на имунната система.

Ето пет съвета, които могат да помогнат да се наспим по-добре и да се събуждаме по-освежени:

1. Създайте рутинен график за сън: Опитайте се да лягате и ставате в едно и също време всеки ден, включително по време на уикенда. Това ще помогне на вашия организъм да се настрои на редовен цикъл на сън и ще ви помогне да се събуждате по-освежени.

Хормоналният дисбаланс ни прави раздразнителни

2. Създайте спокойна и тиха атмосфера: Уверете се, че стаята ви е тиха, тъмна и прохладна. Използвайте затъмняващи завеси, шумоизолиращи устройства или меки маски за очи, ако е необходимо.

3. Регулирайте температурата - погрижете се в стаята да е леко по-хладно, тъй като организмът се отпуска по-добре като градусите са с един или два по-малко от обикновено. Причината е, че температурата на тялото ни също леко спада по време на сън, а ако в стаята е прекалено горещо, тогава резонно имаме проблеми със заспиването или чести среднощни събуждания.

3. Избягвайте стимулиращи вещества преди лягане - например избягвайте кофеин, никотин и алкохол няколко часа преди сън. Тези вещества могат да пречат на качеството на съня и да ви направят по-трудно заспиването.

Навиците, които пазят сърцето

4. Релаксирайте: Преди лягане, опитайте се да се релаксирате с помощта на техники като дълбоко дишане, йога или медитация. Това ще ви помогне да се успокоите и да се подготвите за по-добър сън.

5. Ограничете използването на електроника преди лягане: Светлината от телевизори, компютри и мобилни телефони може да наруши вашата способност да заспите. Опитайте се да изключите електрониката поне един час преди лягане и да се отпуснете с други дейности като четене на книга или слушане на успокояваща музика.