Двама аматьори-историци, които твърдят, че са установили местоположението на нацистки влак от Втората световна война, за който се говори, че е пълен със скъпоценности, започнаха да го търсят в подземен тунел в Полша, съобщи ДПА.

Пьотър Копер и Андреас Рихтер обявиха миналата година, че са открили влака между Вроцлав и Валбжих с радар. Сега те ръководят екип от 35 души, който ще разкопае мястото. Резултатите се очакват още тази седмица. Екипът възнамерява да се съсредоточи върху три места, като ще се достигне дълбочина до 6 метра. Мястото на разкопките е затворено за гражданите от съображения за сигурност, тъй като се работи с тежка изкопна техника.

Най-известните изгубени съкровища (ВИДЕО)

Според слуховете 150-метровият влак е превозвал оръжие, промишлено оборудване, скъпоценни камъни и други ценности. Влакът се предполага, че е изчезнал през 1945 година, когато нацистите са се опитвали да пренесат заграбени ценности от Бреслау (сега Вроцлав) в Берлин. Този влак често се споменава в местните легенди. Местни жители са разказвали, че влакът е влязъл в тунел около местен замък и повече не се е появил. През годините нееднократно са правени опити да бъде намерен тайственият влак. Критици пък твърдят, че такъв влак никога не е съществувал.

30 бурета със злато се търкалят в Черно море

В района от десетилетия се говори, че нацистите са скрили злато и други скъпоценности от настъпващите съветски войски към края на Втората световна война. Съкровището обаче така и не е открито.

Източник: БТА