Дипломатически гаф в Брюксел
Дипломатически гаф в Брюксел / netinfo

Бюрократите в Брюксел се объркаха. Те не посрещнаха добре двете бивши комунистически държави, които се присъединиха към ЕС в началото на годината, съобщава британският вестник Ивнинг стандарт.

Хиляди официални джобни тефтерчета и настолни дневници, разпределени сред служителите на ЕС бяха с объркани столици на България и Румъния. Адресът на информационната служба на Европейския парламент в България е даден като Букурещ, а този в Румъния е с адрес София.

Притеснените чиновници бяха принудени да изпратят меморандум с извинения до всички европейски страни, както и лепенки с правилните адреси на важни европейски институции. Тъй като дневниците с твърди корици са доста неудобни, както повечето публикации на ЕС и се публикуват на 20 различни езици, малко депутати от ЕП бяха забелязали грешката, преди пристигането на извинителната записка.

Тефтерчетата са били раздадени в началото на декември, но малко хора си служат с тях, като предпочитат Интернет. В извинителната бележка е пропуснато да се спомене кой е отговорен за грешката, като е посочена само печатница в Люксембург. Никой в Брюксел не признава вина, казва човек на Ивнинг стандард в Брюксел.

Дерек Скот-директор на лондонското представителство на ЕП казва, че не е забелязал грешката, защото не използва дневника на ЕС. Видният евроскептик и лидер на парламентарна група, която е против прекалената власт на Брюксел- Найджъл Фаридж е доволен от гафа.

"Ако не могат да отпечатат дори един дневник правилно, как могат да претендират да управляват целия континент. Некомпетентността в ЕС не знае граници. Много се надявам британския комисар Питър Мнделън да се разгневи силно от това", казва евродепутатът Фаридж.