/ iStock/Getty Images
Дядо Коледа тази година не може да седи с децата в моловете, за да слуша поръчките им, но те пак ще имат възможност да му задават въпроси по видеочат от дома, съобщи Ройтерс.

Технологичната компания "Сторифайл" разработи изкуствен интелект като алтернатива на празничната традиция. Така Дядо Коледа може да отговаря на въпроси на интерактивен сайт в интернет и всичко е като на живо.

"Базата данни е с около 180 - 200 въпроса, така че децата могат да питат за много неща - каза директорът на компанията Хедър Смит. - Най-популярният въпрос е: "В кой списък съм, на добрите или лошите деца".

"Сторифайл" записва интервюта с учени, астронавти, активисти за граждански права, оцелели от Холокоста. Отговорите се задействат гласово с апликация и така се получава "гладък разговор".

Дядо Коледа
iStock/Getty Images

Сайтът AskSanta.com ще е активен до новогодишната нощ.

"Децата досега го приемат с изумление - каза Смит.

Дядо Коледа вече е отговорил на много въпроси за пандемията.

"Ако дете ме запита дали мога да го заразя с коронавируса, аз отговарям, че като всички останали, правя каквото е необходимо - нося ръкавици, мия си ръцете, спазвам дистанция, нося маска. Повтарям важните неща, които те чуват непрекъснато".

Следващата година уменията на електронния Дядо Коледа могат да бъдат разширени, за да чете и детски писма.
БТА