Случвало ли ви се е да говорите или да ходите насън? Мислите си, че това е странно? Тогава вижте следващата класация на 10-те най-странни неща, които хората правят насън:

ВИЖТЕ КАКВИ ТАЙНИ ЗА ХАРАКТЕРА, СЕКСА И ЗДРАВЕТО ИЗДАВА ПОЗАТА ПО ВРЕМЕ НА СЪН

Парализа по време насън

Този феномен най-често се проявява точно преди да се събудите. Тогава човек има усещането, че е буден, но все още не може да движи нито една част от тялото си. Това се получава, защото една част от мозъка се събужда по-рано от другите и създава фалшивата илюзия за парализа. Усещането е стряскащо, но далеч не е опасно.

Сънят и неговите неподозирани тайни (ВИДЕО)

Говорене насън

Говоренето насън е едно от най-често срещаните неща, които хората правят, докато спят. При него човек говори или издава звуци в съня си. Понякога речта може да е ясна, а друг път нечленоразделна. Това изглежда странно, но обикновено не е проблем. Причинете могат да са различни - болест, прекаляване с алкохол, повишен стрес или недостиг на сън.

Паническа атака

Почти всеки е имал моменти, в които внезапно усеща страх или паника. В будно състояние те са често срещани явления, но някои хора ги преживяват и докато спят. Най-често това се случва при деца. Пристъпите продължават от 2 до 20 минути и понякога са много плашещи. Причиняват се от сънни разстройства, мигрена или травми по главата. Най-добре е в такъв момент спящият да не се буди.

т
Thinkstock/Getty Images

Неконтролируемо движение на очите

Когато наблюдаваме отстрани някой с подобно поведение, той изглежда доста странно и плашещо. Това се получава, защото по време насън тялото е в покой, но с течение на съня очите се движат и започват да премигват неконтролируемо. В тази фаза сънят е най-дълбок и сънищата изглеждат най-реални.

Усещане за падане

На всеки се е случвало поне веднъж да почувства, че пада, докато спи. Обикновено, когато сънуваме, тялото ни е сковано. Когато започнем да сънуваме, преди тялото да се е отпуснало напълно, някои по-живи сънища са сцени, като падане от скала, небе или просто спъване и създават доста реалистично усещане. Причините за това явление са свързани с умора и прекален стрес.

Ходене насън

Сомнамбулизмът е едно от най-добре изучените сънни разстройства. За сомнамбули се приемат хора, които стават от леглото по време насън и започват да ходят. По-късно те не си спомнят нищо. Самото разстройство е доста опасно, защото хората могат да се наранят. Алкохолът, стресът и някои лекарства са сред основните причинители на това разстройство.

Ядене насън

Понякога хората стават насън не само да се скитат безцелно из дома си, а с основната цел да достигнат до хладилника. Тези, които се хранят насън, предпочитат най вече сладки храни с много калории и понякога го правят до 4-5 пъти на нощ. Учените обясняват яденето насън със същите причини, както и ходенето.

сън
Thinkstock/Getty Images

Синдром на експлодиращата глава

Усещането е много странно и неприятно. При него изведнъж спящият се събужда и има чувството, че е чул много силен звук, видял е силен проблясък и е усетил сякаш има експлозия в главата си. Явлението е рядко и в действителност нищо подобно не се случва в човешката глава. Този синдром е сходен на усещането за падане. При него тялото още не е навлязло в дълбоката фаза на съня и части от мозъка все още функционират. Това е причината за ужасното усещане.

Секс в просъница

Малък процент от хората, предразположени към сънни разстройства, страдат от този феномен. Той се изразява в започване на секс с партньора в заспало състояние. Явлението не може да се приема за плашещо, но пък може да стресне партньора ви. Главен виновник за това явление е все още активният мозък или пък еротичен сън.

секс
Thinkstock/Getty Images

Шофиране насън

Сомнамбулизмът е наистина опасно сънно разстройство и в някои по-тежки случаи болните дори могат да шофират в небудно състояние. Някои сомнамбули успяват да стигнат до колата и да я подкарат, понякога на доста дълги разстояния. През цялото време те изобщо не се събуждат. Няма статистика за пътните инциденти, предизвикани от шофьори сомнамбули. Причината за това е стрес, изтощение, алкохоли и силни лекарства.

Вижте още по темата за съня:

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Какво става, когато спим на ново място?

Ето как се отразява недоспиването на жените

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Как правилно да наваксваме със съня?

Кои фактори са пагубни за здравия сън?