Българите са особен вид славяни според генетично проучване
Българите са особен вид славяни според генетично проучване / снимка: Impact Press Group
Българите са особен вид славяни според генетично проучване
44567
Българите са особен вид славяни според генетично проучване
  • Българите са особен вид славяни според генетично проучване

Екип от български и италиански учени разбиха вековния мит, че българите са от тюркски произход. Резултатите от мащабно проучване на антропо-генетичната идентичност на българския народ сочат, че ние сме "особен вид славяни", като най-близки до нас са гърците и северните италианци. Освен това народът ни нямал нищо общо с турското население.

Изследването обхваща 855 българи и българомохамедани, като техни проби са били сравнени с тези на други популации. "Особен" тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни в следобедния блок на Дарик акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН: "Отдалечени сме от тюркските страни с тюркско население в света, хората, които са не само от жълтата раса, но и други тюркски страни с тюркско население".

"Българи и турци са живели заедно, но не са се смесвали. Може да са отвличали български жени, може да е имало еничари българи, но това е влияело на популацията на днешна Република Турция. Ние не сме крали турски моми. Не е имало такива бракове, едва сега има", каза акад. Гълъбов.

"Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците", обясни още акад. Гълъбов.