Бразилски затворници създадоха модна линия
Бразилски затворници създадоха модна линия / netinfo

Бразилски арестанти от затвор в североизточния щат Пернамбуко създадоха своя модна линия, съобщи БГНЕС.

Имената на последните колекции са твърде символични – “Решетки” и “Затворникът”. Авторите им са осъдени съответно за фалшифициране и въоръжен грабеж. С помощта на съкилийниците си те изработват месечно между 4 000 и 10 000 облекла с най-широк асортимент – от бельо до ризи и рокли.

Недостиг на работна ръка няма – затворът “Жуис Пласиду Ди Соуса” е за 98 души, а наказанието си там изтърпяват 683-ма осъдени.

Работата с конците, иглите и кройките позволява на затворниците не само да припечелят, но и да престанат да мислят за нечовешките условия на това място.

Решетките ми преградиха пътя към свободата. Но те ми дадоха и работа, а с нея и възможността да бъда свободен”, отбелязва философски Жозивалду Силвестре Монтейро, един от организаторите на заниманието.

Доволни са и началниците на затвора. Шивашко-трудовият порив дотолкова увлече затворниците, че за последната година от “Жуис Пласиду Ди Соуса” няма бегълци. Засега изработваната от модните стилисти в затворнически дрехи продукция е най-търсена от местното погребално бюро, което поръчва по триста савана месечно.

Нарастват обаче и продажбите за живи клиенти. Така например местен бизнесмен си призна, че вече е подписал договор за 10 000 броя месечно от колекцията “Затворникът”, които смята да продава както на местния пазар, така и в чужбина.