Богати приятели платили вилата за американската отпуска на Саркози
Богати приятели платили вилата за американската отпуска на Саркози / netinfo

Вилата, където пребивава френският президент Никола Саркози със семейството си по време на американската си ваканция в Улфбъро, щата Ню Хемпшър, е наета от богати семейни приятели, съобщи в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Президентът сам позвънил от САЩ в редакцията на френския ежедневник.

"Вилата е наета от нашите приятели, семействата Кромбак и Агостинели, които ни поканиха на почивка заедно с децата ни", обяснил Саркози по телефона.

Агнес Кромбак е президентка на бижутерийната компания Тифани-Франс. Роберто Агостинели е банкер, а неговата съпруга Матилда отговаря за връзките с обществеността в модна къща Прада-Франс и е близка приятелка на първата дама Сесилия Саркози.

След полемиката за луксозната ваканция във вилата, разполагаща с частен плаж, спа и кей за яхти и седмичен наем 20 000 евро, президентът бе казал, че е поканен от приятели, без да разкрие самоличността им, както настояваха опозиционните социалисти.

"Няма никаква загадка, няма какво да крия. Но е дяволски неприятно лодки, отрупани с фотографи, непрекъснато да висят срещу кея на къщата", казал Саркози по телефона за "Монд".

Президентът се връща във Франция този уикенд след двуседмична отпуска в САЩ, където на 11 август бе приет от президента Джордж Буш в семейното имение Кенебънкпорт, щата Мейн. Неочаквано той пристигна за пикника с хамбургери и хотдог сам, след като Сесилия заяви в последния момент, че е болна от ангина. На следващия ден тя бе засечена да пазарува, което предизвика критики във френската преса, че е изоставила съпруга си във важен дипломатически момент и повдигна нови въпроси за ролята на първата дама.

"Не желая да говорите за Сесилия. За мене можете да пишете каквото искате", заявил президентът на журналистите от "Монд", предаде Ройтерс.