Бистро Робин Худ в Монреал помага на бедните
Бистро Робин Худ в Монреал помага на бедните / снимка: БГНЕС

В бистро в Монреал, наречено "Робин Худ", доброволци черпят вдъхновение от своя патрон, като готвят, за да помогнат на онеправданите, отказвайки се от печалбата. Ресторантът е продукт на въображението на Джуди Сервей, бивш рекламен агент, която преди време организирала екстравагантни коледни партита, като всеки празничен сезон служители и клиенти се събирали, за да приготвят ясния за бездомните.

Това бяха коледни партита, на които "гостите се чувстваха добре на следващия ден", шегува се тя. Това я навело на мисълта, че много хора със забързан начин на живот са готови да участват в хуманитарни каузи, без разбира се те да обсебват прекалено голяма част от времето им.

Сервей създала ресторанта с помощта на спонсор, който дарил 50 000 канадски долара (49 000 американски долара) и й дал назаем други 50 000 канадски долара, за да създаде организацията си с идеална цел, пише БГНЕС. Бистрото отворило врати през 2006 година, а концепцията изглежда работи брилянтно. Нейната сила е гъвкавостта й - доброволците могат да работят една или повече вечери и не се изисква опит.

Печалбата се предоставя в помощ на шест местни благотворителни организации, като през 2010 година са били дарени 20 000 канадски долара.