Австралия, за да стимулира имунизацията, организира лотария за всички ваксинирани, а Джоан Джу имаше късмета да спечели награда в размер на почти 650 000 евро, или един милион австралийски долара.

Право на участие в лотарията имаха всички пълнолетни ваксинирани граждани, т.е. три милиона австралийци.

Парите за наградния фонд бяха осигурени от група филантропи и компании, като целта беше да се имунизират възможно най-много граждани.
Когато я изтеглили, Джу била на работа и не могла да отговори на първото обаждане на организаторите.

„Обадих им се и ми казаха, че съм спечелил милион долара. Аз съм единствената в Австралия, която получи тази награда“, каза тя пред Скай нюз.
Парите ще й позволят да види семейството си отново Джу е родом от Китай, където все още живеят най-близките й хора. Тя ще похарчи част от наградата за тях.



„Искам да доведа семейство от Китай в първа класа и да ги настаня в петзвезден хотел за китайската Нова година, ако границите са отворени. Ще им купя подаръци, а останалите пари ще вложа в бизнес, а част от тях ще дам на хора, които имат нужда от помощ“, каза късметлийката.

Кампанията за ваксинация се дължи на факта, че 80 процента от австралийците са ваксинирани и с двете дози. Част от кампанията беше и лотарията, в която освен милион долара всеки ден се раздаваха и 100 подаръчни карти на стойност 1000 долара. Общият награден фонд беше 4,1 милиона долара. За да увеличат имунизацията, много австралийски щати са въвели правила, които правят ваксинацията задължителна за определени дейности, влизане в определени съоръжения и работни места.

Границите бяха отворени миналата седмица за първи път от началото на пандемията, но само за ваксинирани граждани от страни с висок процент на ваксинация.
БГНЕС