Археолози намериха керамика в Белия град в Хондурас
Археолози намериха керамика в Белия град в Хондурас / БГНЕС

Американски и хондураски археолози започнаха разкопки на обект на карибското крайбрежие, за който се надяват, че може да е легендарният Бял град, съобщи АП.

Засега археолозите са намерили керамични фрагменти и малко други артефакти. Декорациите им са на хора, ягуари, гущери, птици. Те изглежда са на възраст от 1000 до 500 години. Най-интересната находка е церемониален трон от камък с фигура на ягуар.

Белият град е наричан така, защото в района има много бял варовик. Другото му име е Градът на бога-маймуна, защото се смята, че там е имало такъв култ.

Хората в района отдавна говорят за такъв град. Най-ранните писмени свидетелства за него са от 1544 г. в документ, написан от испанския епископ Кристобал Педраса.

Американецът Тиодор Морд е твърдял, че е открил Изгубения град на бога-маймуна през 1940 г., но не е разкрил местоположението му. Според преданията градът е съществувал от 16 до 19 в.

Разкопките се извършват от археолози от хондураския институт по антропология и от университета на Колорадо. Директорът на института Вирхилио Передес каза, че обектът не изглежда да е бил на маите. "Това е нова култура, или различна култура", увери той.

Обектът е на т.нар Бряг на комарите, който е с много гъста растителност. Локализиран е през 2012 г.

Източник: БТА