Анджелина Джоли: Изнасилването като военно оръжие е жестоко и диво престъпление
Анджелина Джоли: Изнасилването като военно оръжие е жестоко и диво престъпление / Guliver/Getty Images

Американската актриса Анджелина Джоли и британският външен министър Уилям Хейг призоваха международната общност да предотврати използването на изнасилванията като военно оръжие.

Холивудската красавица Анджелина Джоли

Джоли, която е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, и Хейг участваха в конференция в Сараево по превенцията на сексуалното насилие по време на конфликт. "Използването на изнасилването като оръжие във война е едно от най-жестоките и диви престъпления срещу цивилни. Това е жестоко, това е толкова крайно насилие, че дори е трудно да се говори за него", заяви актрисата.

Джоли, чийто филм от 2011 година "В земя на кръв и мед" разказваше за насилието над жени по време на войната в Босна (1992-1995 г.), призова мирните мисии по света да отдават "приоритет" на предотвратяването на подобни престъпления.

На премиерата на "В земя на кръв и мед" в Сараево

Хейг изрази съжаление, че "сексуалното насилие се използва преднамерено като военно оръжие" в конфликтите в Сирия, Централна Африка и Южен Судан. "Надявам се, че можем да работим заедно, за да предотвратим повторението на ужасите, които преживя този регион, в бъдещите конфликти, където и да са по света", каза още Хейг.

Анджелина Джоли на срещата на Г-8

Най-малко 20 000 жени, мнозинството от които мюсюлманки, бяха изнасилени по време на войната в Босна, но до момента само трийсет и трима извършители на тези престъпления са осъдени, отбелязва БГНЕС.

Джоли и Хейг посетиха и Сребреница, където отдадоха почит на мюсюлманските жертви на геноцида от 1995 година в града в Източна Босна.