Всеки знае, че няма нищо по-лесно от това една жена да се разплаче. Даже проучване показва, че американките плачат средно по 3,5 пъти на месец. Обществото е заклеймило плача като знак за слабост.

Има обаче някои ситуации, при които да се разплачеш, всъщност е добре. Просто защото се активира система, имаща успокояващ ефект върху мозъка. Кои са тези състояния и ситуации? Вижте в канала "Кaк дa" във vbox7

1. Стрес

През 2014 г. проучване показва, че хората, които плачат в ситуация на стрес, се успокояват по-бързо, въпреки че изглеждат по-афектирани. Резултатите може да не дойдат веднага, но тялото на хормонално ниво се успокоява.

via GIPHY


2. Кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи състояния на тялото - инфаркт, инсулт, деменция, отказ на бъбреците. Някои проучвания обаче сочат, че ако човек с високо кръвно се разплаче, не просто ще свали кръвното, но и ще успокои пулса си.

via GIPHY

Това го има само в Япония: сумисти разплакват бебета, за да ги каляват (ВИДЕО)

3. Детоксикация


Сълзите помагат на тялото да се "измият" токсините, които тялото е произвело или приело по време на стрес. Така се държат стабилни нива на кортизол.

via GIPHY


4. Смяна на настроенията

Някои учени смятат, че зад смяната на настроенията стои високото ниво на манган в тялото. Когато плачем, нивата на веществото се регулират. 

via GIPHY

5. Болка

Когато страдаме от физическа болка, тялото има своя начин за справяне с нея. Когато плачем, отделяме вещества като окситоцин и ендорфин, които не помагат да се справим с болката.

via GIPHY

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук