/ iStock/Getty Images
На въпрос „коя е най-добрата група за всички времена“, съвсем не всеки ще назове легендарната ливърпулска четворка. Да, разбира се, „Бийтълс“ написаха безброй класически хитове, които оглавиха водещите класации в света! Но "Бийтълс" нямаше такъв фронтмен като „Куиин“. И днес, десетилетия по-късно, Фреди Меркюри остава икона, легенда на музикалната сцена на XX век, пише порталът ЯндексЗен в своята музикална рубрика.

Предлагаме на вашето внимание 10 факта за легендата Фреди Меркюри, които може би не сте и предполагали!

1. Фреди започва музикалния си път с песни на Клиф Ричард и Литъл Ричард.

Когато Фреди (с истинско име Фарук Булсара) е на 8 години е изпратен английско училище в Панчгани, Индия. На 12 години той създава първата си училищна група, наречена The Hectics. Момчетата нямали свои собствени песни, така че свирели известни хитове на такива изпълнители като Клиф Ричард и Литъл Ричард.

2. Фреди е единственият член на групата, който харесвал името "Куийн"

След като към групата с име „Смайл“ се присъединяват Брайън Мей и Роджър Тейлър, Фреди решава, че трябва да промени името на „Куийн“, въпреки недоволството от звукозаписната компания и други членове на групата, Меркюри постига целта си. Това, безспорно е много величествено име. И звучи страхотно! „Куийн“ е много силно, универсално и непосредствено име “, спомня си по-късно самият Фреди.

3. Стойката за микрофон на Фреди е създадена напълно случайно

Да, емблематичната стойка за микрофон на Фреди е създадена случайно! А предисторията му е следната : на едно от ранните изпълнения на „Куийн“, микрофонната стойка на Меркюри се счупва, но вместо да намери нова, Фреди просто държи стойката с микрофона в ръка и продължава да пее. В резултат това се превръща в един от най-типичните му детайли!

4. Фреди е екстоверт на сцената и интроверт в живота ...

Тези, които лично познават Фреди, го описват като много срамежлив човек. Но говорейки пред публика той се е преобразявал напълно!
В интервю Фреди потвърждава това, като казва: „Когато се изявявам на сцената, аз съм екстроверт, но в живота съм съвсем различен човек ...“

5. Фреди Меркюри лично е проектирал известния герб на „Куийн“

Известният герб на групата изглежда сякаш е създаден от професионален художник, но истината е, че тя е проектирана от самия Меркюри. Това не е изненадващо, като се има предвид, че Фреди е учил графика и дизайн в колежа по изкуства Илинг и дори е получил диплома.

Също толкова любопитно е, че Фреди е създал герба на „Куийн“, използвайки астрологичните знаци на четиримата членове на групата (двама Лъвове, един Рак и един Дева).

6. Въпреки твърденията за противното, Фреди не е разполагал с четири октави вокален диапазон

През 2016 г. изследователският екип потвърди, че вокалният обхват на Фреди се е променил от F2 на G5, което е малко над 3 октави.
Изследователският екип изследва вокални образци от 23 песни на Queen, както и соловия материал на Фреди, но не успява да потвърди твърденията, че той има 4-октавен диапазон.

7. Фреди трябва да изпълни саундтрака към филма „Дядо Коледа: Филмът“

„Дядо Коледа: Филмът“ е един от най-обичаните коледни филми и вероятно неговата популярност би била много по-голяма, ако саундтракът беше изпълнен от Фреди.

Песента „Коледа е “ е написана специално за Меркюри, но очевидно той е бил принуден да се откаже от записа, тъй като неговите колеги от групата „Куийн“ вече са се ангажирали да създадат саундтрака на Highlander.

8. Фреди е записал няколко песни с Майкъл Джексън.

Противно на общоприетото мнение, Меркюри е записал няколко парчета с Краля на попа Майкъл Джексън.

Между 1981 и 1983 г. те записват няколко песни заедно, включително "State of Shock", "Victory" и "Там трябва да има повече от живота"! Последното, между другото, беше преработено от „Куийн“ и пуснато в тяхната компилация „Куийн Форевър“ (2014).

9. Много съвременни рок певци смятат Меркюри за най-великия, който някога е съществувал

Вокалистът на Foo Fighters и бивш барабанист на рок група „Нирвана“, Дейв Грол казва: „Всяка рок група трябва да изучава изпълнението на „Куийн“! Вдъхновява, защото е някаква магия. Мисля, че Фреди е най-великият фронтмен на всички времена"

10. Фреди остави дома си на Мери Остин, а не на Джим Хътън.

В завещанието си Меркюри остави имението си в Лондон на Мери Остин, а не на Джим Хътън, който живееше с него през последните 6 години, до смъртта му ...
 
БГНЕС