Д-р Кирил Сурчев: Животът е всичко, което имаме, а ваксинацията е начин да се върнем към нормалния живот
Д-р Кирил Сурчев от пет месеца ръководи един от ваксинационните екипи в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Той и колегите му са единодушни: „За съжаление има много спекулативни теории и неистини, които се разпространяват за ваксините срещу коронавируса. Тази дезинформация повлиява на хората и някак си мисълта да съхранят своето здраве и това на близките си отстъпва на заден план пред страха, насаждан от противниците на ваксините“.

Според Сурчев всичко това е изключително притеснително. А решението, което той и колегите му са взели е да обясняват на всеки какви са ползите от ваксинацията, защото са убедени, че спасението е именно в нея. „Лекарство все още не е измислено, a животът е всичко, което имаме“, категоричен е Сурчев. 

За да допринесе за разсейването на митовете за ваксините срещу COVID-19, д-р Кирил Сурчев отговаря на най-честите въпроси, които е получавал от свои пациенти:

Защо е важно да се ваксинирам?

Това е начин да предпазим себе си и да се върнем към "нормалния" живот по-бързо. Едновременно с това си гарантираме, че ако се разболеем след пълна ваксинация, няма да стигнем до болница и ще прекараме заболяването леко, може дори да не разберем.

Как да избера с коя ваксина и кога да се ваксинирам?

Ако нямате придружаващи заболявания и алергии, можете да се ваксинирате с всяка налична и одобрена за целта ваксина. В противен случай, можете да се консултирате с личния си лекар или колегата, дежурен във ваксинационния пункт, за да направите информиран избор.

Предпазвам ли и близките си, като съм ваксиниран?

Да. Предпазвате ги като значително намалявате вероятността да се заразите и неволно да предадете инфекцията и на вашите близки.

Има ли възможност и с ваксина да се разболея?

Да, макар ваксината да не предпазва напълно от заразяване, вече са натрупани значително количество научни данни, които доказват, че тази вероятност значително намалява. Най-важното е, че единствено чрез имунизирането сме защитени от тежко протичане на болестта, усложненията свързани с нея и дори от смърт вследствие на влошено здравословно състояние заради COVID-19.

Има ли опасност за хората с хронични заболявания да се влошат след ваксинация?

Не. Не е доказано, че при хора с хронични заболявания се наблюдават повече или по-сериозни странични ефекти. При евентуално заразяване вероятността дадено хронично заболяване да се влоши или да се отключи отново е в пъти по-голяма, отколкото хипотезата това да се случи във връзка с каквато и да е ваксина. Все пак ваксините са преминали клинични изпитвания в няколко фази, наблюдаван е ефектът им върху големи групи от хора - в т.ч. с различни заболявания, години, килограми, пол и т.н.

Извън това, гражданите трябва да знаят, че всеки случай се преценява индивидуално. Всички придружаващи заболявания се съобщават на лекаря и преди да се постави ваксината, се преценява кой тип ваксина е най- подходяща – иРНК или аденовирусна.

Има ли възрастова група, която е най-важно да се ваксинира?

Да, възрастните хора. Хората след 60 - 70-годишна възраст често имат няколко придружаващи заболявания, съпротивителните сили и компенсаторните възможности на организма им са намалени. Всичко това е предпоставка боледуването при тях да е свързано със значително по-голям риск от тежко протичане, усложнения и смърт.

Какви са плюсовете и минусите при ваксинация?

Плюсовете - защита от тежко протичане, дългосрочни усложнения и смърт при боледуване; възможност за свободно пътуване и връщане към начин на живот, близък до този преди появата на вируса.

Минуси няма.

Преболедували защо да се ваксинират?

Имунитетът, придобит при боледуване, не е безкраен според проучванията. Следователно преболедувалите рискуват повторно заразяване, което да протече по-тежко от първото. Засега препоръката е да се постави ваксина около 6 месеца след боледуване, за да се гарантира поддържане на имунитета.

Какво искате да кажете на скептиците относно ваксинирането?

Всеки има свобода на мнение, но е добре то да се формира въз основа на проверена и научно доказана информация, а не от "фалшиви" новини, както е модерно да се нарича дезинформацията. Вие можете ли действително да докажете съмненията си с достоверни източници, различни от конспиративни теории? Ако отговорът е не, то е добре да отделите няколко часа, за да се информирате за действителността, свързана с ваксините. 

Д-р Сурчев разказва: „Вече повече от година животът ни е различен заради COVID-19. Сблъскахме се с пандемия, за която никой не беше готов. Отделихме се от близките си, прекъснахме социалните си контакти. За щастие вече има начин да победим коронавируса и той е само ваксинацията срещу COVID-19”.

Младият медик не крие разочарованието си от различни публикации и мнения срещу ваксинирането, особено в социалните мрежи, без в тях да има аргументация, научни данни или медицинска експертиза. Самият той е преболедувал COVID-19 в края на миналата година, а през март тази година е ваксиниран.

От края на декември 2020 г. до сега над 50 хил. граждани са преминали през зоните за ваксинация на "Пирогов".