Все още е висок броят на недоносените деца в България
Все още е висок броят на недоносените деца в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Все още е висок броят на недоносените деца в България
54602
Все още е висок броят на недоносените деца в България
  • Все още е висок броят на недоносените деца в България

Едно на всеки десет деца умира преди да навърши 5 годишна възраст в държавите с малък брутен вътрешен продукт на глава от населението. В по-богатите държави, този брой е едно на 143 деца. Данните на ООН от последните години сочат, че смъртността при децата намалява в световен план, но не с достатъчни темпове, за да може да се изпълни една от Целите на хилядолетието за развитие, приети през 2000 г. Въпреки, че България стои сравнително добре по тази показател, все още има висок процент недоносени деца и по-слабо намаляване на мъртвородените деца и децата, починали до 6 ден от живота си.

Намаляването на детската смъртност е една от осемте цели, които приеха през 2000 г. световните лидери на 189 страни-членки на ООН. В световен мащаб, три заболявания - пневмония, дизентерия и малария, са причина за 36% от всички смътни случаи на деца под 5 годишна възраст. 400 000 деца умират от малария всяка година.

Най-високите нива на смъртност продължават да бъдат в страните южно от Сахара. През 2008 г. едно на всеки 7 деца в тези страни умира преди петия си рожден ден.

По тази цел България се е ангажирала да намали наполовина смъртността сред децата от 0 до 5 годишна възраст до 2015 година в сравнение с 1990 г. За разлика от страните, където бедност и глад основно водят до смърт на деца, то у нас сме на път да покрием тази цел на ООН, обяснява Елица Петрова от Глобална инициатива в психиатрията, една от организациите, работещи за популяризирането на Целите на хилядолетието сред младите:

„Основните причини за нивото на детска смъртност в България са от една страна, качеството на акушеро-гинекологичната помощ, което все още не е на достатъчното ниво. Изключително много са случаите на родови, следродови травми на децата, което е абсолютно престъпление в днешно време".

Сравнително постоянен и даже нарастващ в някоя от годините обаче е броят на недоносените деца. Основните причини: „възрастта на майките; другият проблем е нещо, за което много малко се говори в България - анорексията, болимията и стремежът за идеалната фигура, за слабото телосложение, за това да пазиш диети, включително и по време на бременност, което води също много негативни последствия и до високия дял на недоносени деца", обяснява още Петрова.

Според експертите изоставането в показателите за перинаталната смъртност (мъртвородени и починали до 6 ден след раждането) и недоносеността показват, че е необходимо да се предприемат решителни мерки за подобряване качеството на акушеро-гинекологичната помощ.