Ужасът да си албинос в Африка (СНИМКИ)
Ужасът да си албинос в Африка (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Изолират ги, заплашват ги, подлагат ги на жестоки гонения, убиват ги дори, за да продават телата им - животът на африканците албиноси е в повечето случаи истински ад. Но има и примери, които вдъхват надежда.

White is beautiful!

Тандо Хопа от Южна Африка е на 25. По професия е адвокатка. Разказва, че е израснала с комплекси и в страх. Винаги е носела дълги до земята дрехи и рядко се е показвала навън, без да се предпази с дебел пласт слънцезащитен крем. Днес тя е звезда - от модния подиум Тандо Хопа се бори срещу предразсъдъците към албиносите в Африка.

Нов живот

Новият живот на Тандо Хопа започва преди четири години, когато южноафриканският дизайнер Герд-Йохан Куци (на заден план) я забелязва съвсем случайно в един мол. Днес Тандо Хопа е сред най-известните южноафрикански модели, а лицето ѝ краси кориците на големите модни списания.

Суеверия и предразсъдъци

Борбата срещу предразсъдъците е мъчителна. В Африка вярват, че албиносите не са живи хора, а духове. И че ако притежаваш част от тялото на албинос, ще бъдеш дарен с щастие и благосъстояние. Албинизмът е всъщност генетичен дефект. На всеки 20 000 души се ражда по един албинос. В Източна и Южна Африка албинизмът е относително широко разпространен. Предразсъдъците - също.

Смъртоносно

Албиносите живеят в постоянен страх - престъпни банди са се специализирали в преследването и избиването им. Телата им продават на т.нар. "лечители"- заради суеверието, че части от тялото на албинос носят щастие и благоденствие. По данни на ООН, тялото на един албинос се продава на черния пазар за над 60 000 евро, а един крайник струва около 2 000.

Защото са различни

Дороти Мозен от Малави никога не се чувства сигурна. В тази африканска страна живеят около 10 000 албиноси. Според „Амнести интернешънъл", през последната година и половина там са били убити най-малко 18 албиноси. Полицията е регистрирала над 60 нападения срещу хора с албинизъм, но действителният брой е по всяка вероятност много по-висок.

Винаги нащрек

Разик Джафалие нито за миг не изпуска от очи синовете си. Дори е напуснал работа, за да пази 3-годишния Касим. В Малави, чиито жители минават иначе за добродушни и миролюбиви, атаките срещу албиносите са тъжен делник. "Изпитвам срам", каза в тази връзка президентът на страната Питър Мутарика.

Албинос-звезда

Салиф Кейта е истинска звезда. Роден е в Мали и добре познава трудностите, с които се сблъскват албиносите в Африка. През 1984 година Кейта се преселва във Франция. Световна известност му донася участието в концерта на стадион "Уембли", организиран на 11 юни 1988 година по повод 70-ия рожден ден на Нелсън Мандела.

Внимание, слънце!

Албинизмът е наследствено заболяване, което засяга кожата и/или очите. Заради нарушенията в образуването на пигмента меланин, който предпазва тялото от слънчевите лъчи, рискът от рак на кожата е при албиносите много висок. Освен това те имат проблеми и със зрението - отново заради липсата на меланин. За тях защитата от слънцето е жизненоважна.

С футбол срещу предразсъдъците

Тренировката на Саид Серемани и неговия тим "Albino United" започва чак когато слънцето спре да огрява Дар ес-Салаам. Игрището им е малко и прашно, но амбициите им са големи: да станат известни в цял свят.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)