Трагедията с „Коста Конкордия” - алегория на двете Италии
Трагедията с „Коста Конкордия” - алегория на двете Италии / снимки: Reuters

След трагедията с най-големия италиански круизен кораб цяла Италия се почувства унижена заради гафа на капитана на „Коста Конкордия”, станал причина за крушението. Но вчера страната успя да възвърне гордостта си заради друг представител на италианските морски среди - капитана от пристанищните власти в Ливорно, отговарящи и за остров Джилио, край който стана трагедията с туристическия лайнер, отбелязва АФП.

Срамът бе измит донякъде след разпространения вчера от италиански медии разговор на висок тон между капитана на „Коста Конкордия” Франческо Скетино (на снимката в текста) и представителя на пристанищните власти на Ливорно Грегорио Мария де Фалко. В него Де Фалко приканва Скетино да се върне на борда на кораба, за да ръководи лично спасителните операции. Де Фалко е толкова разгневен от действията на Скетино, че дори крещи и го ругае. На места се чува Скетино да пелтечи, че навън е тъмно и не може да се върне на бедстващия кораб, на което Де Фалко отвръща: „Какво като е тъмно, да не би да искаш да си ходиш у дома?”.

Италиански медии широко коментират този разговор и посочват, че той е алегория на двете Италии. Вестниците наричат Скетино най-мразения италианец, а Де Фалко - най-достойния капитан. „Това са двама мъже, двама моряци, и двамата родени в Кампания, това са две истории, едната унизителна за нас, а другата изкупваща унижението ни”, пише в. „Кориере дела сера”. „Благодарим ви капитан Де Фалко, Италия има нужда от хора като вас”, допълва изданието. Според „Кориере дела сера” Скетино и Де Фалко са двама души, въплъщаващи двете души на Италия.

Вестник „Стампа” дори прави паралел между крушението и италианската политика. Според изданието Скетино е самохвалкото, който може отлично да се впише в риалити програмите от типа на „Островът на знаменитостите” (италианската версия на „Сървайвър”). Със своята зализана коса и бронзов загар Скетино е заел мястото на жалък лъжец, оставено вакантно от предшественика на Марио Монти, посочва „Стампа”, без да  назовава по име бившия премиер Силвио Берлускони. Вестникът говори за „капитана, който се опитва да омаловажи катастрофата подобно на предшественика на Марио Монти, опитващ се да омаловажи икономическата криза в Италия, твърдейки, че ресторантите и самолетите са пълни”.

В ролята на добрия „Стампа” обрисува Де Фалко и подчертава, че тази роля е ключово важна, за да може да се изкупи колективното италианско унижение.


Трагедията с Коста Конкордия  алегория на двете Италии
netinfo

В интернет, във форумите, във Facebook и в Twitter се сипят също подобни коментари. „Слава на Бога, че до всеки Скетино има и по един Де Фалко”, посочва потребител на Twitter. В мрежата Скетино е представен като пират или като дете, което хленчи, че на кораба е много мокро, докато Де Фалко е издигнат до ранга на полубог.

Самият Де Фалко заяви, че неговата работа се състои точно в това да помага на хора, така че той не се чувствал герой. Но вестниците не послушаха думите му и го нарекоха „символ на една страна, оставена на произвола на съдбата”. (БТА)