Световната преса за информациите, че Меграхи може да бъде върнат на Либия
Световната преса за информациите, че Меграхи може да бъде върнат на Либия / netinfo

Чуждестранната преса обръща внимание на появилите се вчера информации, че е възможно Великобритания да предаде на Либия излежаващия доживотна присъда за атентата над Локърби бивш агент на либийските тайни служби Абдел Басет Али ал Меграхи. След като шотландският премиер Алекс Салмънд заяви, че Меграхи ще бъде върнат в родината си, информацията бе категорично отхвърлена от кабинета на британския министър-председател Тони Блеър, припомнят вестниците.

Американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн" отбелязва, че съобщението е разтревожило семействата на жертвите. Ежедневникът цитира американка, загубила единственото си дете при атентата, че не може да става дума за никакво правосъдие и че връщането на Меграхи в Либия би било нещо ужасяващо.

Според британския вестник "Дейли телеграф" пише, че съобщението за евентуално предаване на атентатора от Локърби е предизвикало гняв срещу Блеър. Шотландският премиер Алекс Салмънд е написал протестно писмо до "Даунинг стрийт" заради това, че не е бил информиран по въпроса. Салмънд припомнил на Блеър, че британското правителство е дало ясно да се разбере, че Меграхи ще излежава присъдата си в Шотландия.

Вестник "Гардиън" пише, че правителството е обвинило Салмънд в опит за извличане на политически дивиденти от един много деликатен въпрос. Изданието определя случая като първия голям сблъсък между местните и централната власт, откакто миналия месец националистическата Шотландската национална партия е придобила контрол върху изпълнителната власт в британската област.

Вестник "Скотсман" също отбелязва, че избухва конфликт между британските и шотландските власти, след като Салмънд е подел първата си голяма битка срещу Уестминстър. Изданието разяснява, че Меграхи е бил осъден съгласно шотландското законодателство, така че всяко решение за депортирането му в Либия в крайна сметка трябва да бъде взето от шотландските министри, които отговарят за правната система в британската област.(БТА)