Сакскобургготски: Нужно е повече самочувствие
Сакскобургготски: Нужно е повече самочувствие / Снимки: Sofia Photo Agency

Трябва да имаме по-високо самочувствие като народ, заявява в интервю пред изданието на руската емигрантска общност в САЩ The New Review, базирано в Ню Йорк, лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски. Това се посочва в информация за интервюто, предоставена от прессекретаря на Сакскобургготски Цветелина Узунова.

"Ние, българите, сме много по-добри от това, което сами мислим за себе си. По правило сме много самокритични. Аз съм убеден, а и докато бях премиер тази мисъл се потвърди, че ние имаме много добри човешки ресурси, умни хора, подготвени специалисти. Това е важно, защото за тези, които са в емиграция, вече има условия да се завръщат и да се реализират. В Мадрид виждах, че много напуснали испанци се прибират. Сега такъв момент настъпва и за българите. Предизвикателство е да се завърнеш, защото се откриват много нови възможности", казва Сакскобургготски пред изданието.

Той припомня завръщането си и включването в политическия живот на България през 2001 година. Сакскобургготски отбелязва създаването на НДСВ и определя решението да стане министър-председател като доста сложно, но по думите му такава е била волята на българския народ и той е нямал право да стои настрани. "Служих в качеството на премиер четири години. На следващите парламентарни избори през 2005 година нашата политическа сила стана втора и влезе в коалиционното правителство.

Постигнахме добри резултати - и в икономиката, особено на макроикономическо равнище, влязохме в НАТО, на 26 април 2005 година в Люксембург България подписа Договора за присъединяване към ЕС, а от тази година вече сме членове на съюза - още една постигната цел", посочва Сакскобургготски. По думите му всички тези фактори са помогнали да бъде изградена политическа стабилност и за увеличаване на чуждестранните инвестиции, което е много важно за страната.

Лидерът на НДСВ отбелязва, че отношението към Русия се нормализира, руските туристи се завръщат. "Днес и от икономическа гледна точка ние сме заинтересовани от добри връзки с Русия. Ето защо, като премиер положих много усилия да възстановя нормалния диалог", казва Сакскобургготски. (БТА)