Първи коментари за признаването на независимостта на Косово от България
Първи коментари за признаването на независимостта на Косово от България / cнимка: Sofia Photo Agency

По-рано днес Хърватия и Унгария признаха независимостта на Косово. България ни ще направи това на 20 март. Така почти едновременно три съседни на Сърбия държави казаха "да" на най-новата държава в Европа - Косово.
В предаването Денят по Дарик първите си коментари дадоха посланика ни в Белград Георги Димитров, ръководителя на дипломатическото бюро в Прищина Николай Колев и командира на българския полицейски контингент в Косово Кирил Кирилов.

В разговор посланика на България в Белград Георги Димитров отбелязва, че страната ни има сериозно присъствие и икономически интереси в Сърбия. Той изрази надеждата си, че решението за признаване на независимостта няма да се отрази на тези икономически отношения. Основания за това му дават изявления на официални сръбски представители, че икономическите отношения със страните, с които те партнират, няма да бъдат нарушени. Трябва да имаме предвид, че икономическите интереси, икономическите връзки много често са над други съображения и се надявам, че това разбиране ще преобладава, уточни той.
На въпрос можем ли да очакваме някакво лошо отношение към българите, които живеят в Сърбия, Димитров каза, че не очаква да има целенасочено отношение, но не изключва отделни прояви. Засега обаче няма сигнали да има целенасочена антибългарска политика.

В ефира на Дарик ръководителят на дипломатическото бюро в Прищина Николай Колев сподели, че първите поздравления за решението са пристигнали по линия на ЕС. Посланик Войко Волк, ръководител на дипломатическата мисия на Словения, първи поздрави трите държави, като посочи, че това ще допринесе за стабилността на региона и за неговата евроатлантическа интеграция. След обявяването на решението от косовските медии се обади ръководителя на офиса на президента на Косово за връзки с обществеността г-н Джиноли, който също изказа поздравления. Както и ръководството на сдружението на бизнеса в Косово, на търговската камара на Косово. Най-много се радваха представителите на бизнеса в Косово. Те бяха първите, които отправиха поздравления.

Относно бъдещата безопасност на българския полицейски контингент в Косово, командирът му Кирил Кирилов коментира, че не смята, че работата ще бъде по-опасна.
Една от допълнителните мерки, която ще бъде предприета, е да се забрани пътуването на нашите колеги, когато си тръгват в отпуск. Под особено внимание ще са пътуванията им от Косово към България и обратно през Сърбия. Това ще бъде продиктувано с цел избягване на евентуални усложнения и нежелателни проблеми, които биха могли да възникват при преминаването през Сърбия. Те ще бъдат задължени да пътуват през Македония.