Президентската номинация на Демократическата партия в САЩ
Президентската номинация на Демократическата партия в САЩ / снимкa: БГНЕС

Една от водещите теми в британския печат е наближаващият край на първичните избори за определяне на президентската кандидатура на Демократическата партия в САЩ. В предизборния щаб на Хилари Клинтън се водеше разгорещен дебат за нейната стратегия за излизане от надпреварата за президентската номинация на демократите преди края на първичните избори тази вечер, пише вестник "Гардиън". Част от нейния екип я притиска да се оттегли елегантно и да подкрепи Барак Обама. Непримирими лоялисти обаче настояват тя да продължи кампанията си, да не се отказва от делегатите си и да изчака да види какво ще се случи до партийната конференция през август.

Клинтън е организирала прием в родния си щат Ню Йорк, за да отбележи края на сезона на първичните избори след последните две надпревари в Южна Дакота и Монтан. На приема тя ще благодари на своя предизборен щаб за положените усилия през последните пет месеца. "Гардиън" цитира близък до кампанията й източник, който заявил, че ще бъде шокиран, ако тя използва случая, за да се откаже от надпреварата. В неделя Клинтън отказа да разкрие намеренията си, отбелязва изданието. "Ще видим, когато дойде вторник и денят след това. Политическият ми некролог все още не е написан и продължаваме напред. Нищо не е свършило, докато не свърши", заяви тя. Предизборният й щаб изпрати съобщения по електронна поща на някои от служителите си, че остават без работа, пише "Гардиън". Решителната - и вероятно заблудена - Хилари Клинтън вчера не загатна, че се готви да се оттегли от надпреварата за демократическата номинация за президент, водейки енергична кампания в Южна Дакота в последните часове на сезона на първичните избори, въпреки че опонентът й Барак Обама е на крачка от победата, пише вестник "Индипендънт". Вместо да си даде почивка, за да обмисли горчивата истина, Клинтън продължи да влага енергията си в битката преди предстоящите първични избори в Южна Дакота и Монтана. Избирателите, които присъстваха вчера на предизборните й митинги, неведнъж я чуха да казва: "Когато стана президент, ще . . . ", отбелязва изданието.

Моментът на истината е ще настъпи, когато бъде сложен край на продължилата пет месеца предизборна кампания. Клинтън ще се събере със свои съветници в дома си в щата Ню Йорк преди да се обърне към привържениците си в колеж в Манхатън тази вечер. Въпреки това обаче нейн сътрудник отхвърли спекулациите, че тя може да използва случая, за да се оттегли от надпреварата. "Напълно ясно е, че тя не се отказва. Не очакваме, че победителят в надпреварата ще стане ясен след изборите в Южна Дакота и Монтана", заяви той, цитиран от "Индипендънт". Сътрудници на Обама предвиждат, че ако не тази вечер, то по-късно през седмицата, той ще събере необходимия брой делегати за спечелване на номинацията, тъй като се очаква значителен брой колебаещи се суперделегати да го подкрепят. Обама вероятно ще спечели изборите в Монтана и Южна Дакота и може дори да се обяви за победител в надпреварата на митинг в Сейнт Пол, щата Минесота, тази вечер, отбелязва изданието. Пет месеца след като жителите на щата Айова не се уплашиха от мразовитото време и участваха в партийните събрания, епичната надпревара на първичните избори при демократите ще завърши таз вечер в Монтана, пише вестник "Дейли телеграф".

Близки до Клинтън източници заявиха, тя вероятно няма да се оттегли от надпреварата или да подкрепи Барак Обама, но въпреки това признала, че мечтите й да се завърне в Белия дом няма да се осъществят поне до 2012 г., отбелязва изданието. Според "Дейли телеграф" има вероятност по-късно тази седмица Клинтън да обяви в Ню Йорк, че се отказва от надпреварата. /БТА/