Прагматикът Гейтс – архитект на сполучливата стратегия на САЩ в Ирак
Прагматикът Гейтс – архитект на сполучливата стратегия на САЩ в Ирак / снимка: БГНЕС

Шейсет и петгодишният Робърт Гейтс се очаква да остане министър на отбраната и в администрацията на Обама. Човек от влиятелния елит и ветеран от ЦРУ, през президентството на Джордж Буш младши той успешно организира спасителната промяна във военната стратегия на САЩ в Ирак.

Веднага след като бе назначен на поста в края на 2006 г., Робърт Гейтс завладя Конгреса с искреността си, когато по време на изслушване призна: Не, САЩ не печелят войната в Ирак.

Смятан за прагматичен и прям човек, в края на 2006 г. днешният шеф на Пентагона наследи Доналд Ръмсфелд, твърде оспорван министър, и осъществи решението на Джордж Буш младши за изпращане на подкрепления от 30 000 военни в Ирак в началото на 2007 г.

Отхвърляна в началото от мнозина критикари, тази стратегия, защитавана от бившия директор на ЦРУ, допринесе за подобряване на положението в Ирак и насилието в страната видимо намаля.

Две години след влизането си в Пентагона и с дълга кариера зад гърба си, преминала почти изцяло под знака на антисъветската борба през студената война, отсега нататък Гейтс ще бъде натоварен да контролира промяната в днешните военните приоритети в полза на Афганистан - държавата, обявена от Барак Обама за "фронт на войната срещу тероризма".

Гейтс споделя намерението на новоизбрания президент да изпрати нови подкрепления в Афганистан, както и да закрие затвора в Гуантанамо.

Не съвпадат обаче изцяло гледищата на двамата по сроковете за изтегляне на войските от Ирак. Склонен към предпазливост, днешният шеф на Пентагона често се е обявявал против определянето на строг график, докато Обама увери, че смята да ги изтегли от Ирак за 16 месеца.

Същевременно експертите са на мнение, че Робърт Гейтс може да остане в администрацията на Обама само около година, колкото да улесни предаването на властта на новия президент.

Той уверява, че с нетърпение чака възможността да излезе в пенсия и да се наслаждава на живота в имението си в северозападния щат Вашингтон. Политическата класа обаче с широк консенсус подкрепя варианта да остане на поста си.

По време на своя мандат в Пентагона Гейтс си спечели похвали, бранейки позицията на Държавния департамент, настоявайки да се отпуснат повече бюджетни средства за американската дипломация.

Пентагонът простира далеч пипалата си и "началникът", както го наричат близките му сътрудници, строго настоява всички във ведомството да поемат съответните отговорности. След серия инциденти с управлението на ядрени компоненти, например, той не се поколеба през 2008 г. да прати в оставка командването на Военновъздушните сили.

Роден в Канзас на 25 септември 1943 г., женен, баща на две отраснали вече деца, защитил докторат по история на Съветския съюз, Гейтс е изкачил всички стъпала в йерархията на ЦРУ и по време на 27-годишната си кариера е работил с шестима президенти. Постъпил на работа в агенцията през 1966 г. като аналитик, той е бил и директор на ведомството през периода 1991-1993 г., по време на президентството на Джордж Буш старши.

В портрета на този човек със силно чувство за хумор не липсват обаче и сенки.

През 1991 г. по време на изслушвания в Конгреса, за да бъде утвърден като директор на разузнаването, Гейтс дълго бе разпитван за ролята на ЦРУ и неговата собствена роля в скандала с тайните оръжейни доставки за Иран, предприети, за да се финансира партизанската война на контрареволюционерите в Никарагуа срещу президента Даниел Ортега.

Критиците на Гейтс го обвиняват също, че през 80-те е фалшифицирал данни на ЦРУ, за да подкрепи антисъветската политика на Рейгън, с което е допринесъл според тях за "политизиране" на американските разузнавателни служби.

Преди да застане начело на Пентагона, Робърт Гейтс в течение на 4 години оглавяваше университета "Ей енд Ем" в южния щат Тексас. През 2006 г. участваше в дейността на Групата за проучване на Ирак, която горещо препоръча да се промени стратегията на САЩ в тази държава. /БТА/