Остри критики срещу френските планове за ядрен реактор за Либия
Остри критики срещу френските планове за ядрен реактор за Либия / netinfo

Германски политици от целия политически спектър изразиха възражения срещу плановете на Франция да снабди Либия с ядрен реактор. Френският президент Никола Саркози и либийският лидер Муамар Кадафи се договориха за предоставяне на такава технология, след като либийските власти освободиха българските медици.

Рупрехт Поленц, оглавяващ комисия за външна политика към Бундестага и член на Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел, обвини френския президент в едностранни действия. Пред националното германско радио той каза, че Саркози очевидно не желае да се обвързва с общ европейски подход към въпроса.

Михаел Мюлер, парламентарен секретар в министерството на околната среда и член на Социалдемократическата партия, постави под съмнение моралността на сделката на Саркози. Мюлер предупреди, че насърчаването на ядрената енергетика като решение на глобалното затопляне може да направи труден отказа да се предоставят на страните средства, с които да разработват свои ядрени програми. Той заяви, че Германия, която реши да ограничи ядрената си програма, не бива да изнася ядрена технология.

Улрих Келбер, също виден представител на социалдемократите, изказа предположение, че Саркози е участвал в действията за освобождаване на българските медици само за да окаже натиск в полза на френските индустриални интереси. По-рано германският заместник-външен министър Гернот Ерлер описа френско-либийското споразумение като "политически проблематично", предвид факта, че Либия дълго бе разглеждана като "измамническа държава".