Медии, анализатори и експерти обединени в Харта за добро управление на България
Медии, анализатори и експерти обединени в Харта за добро управление на България / снимка: sxc.hu

30 експерти и анализатори и над 25 медии се обединиха във формулирането на Харта за добро управление на България в периода 2013-2018 г. по инициатива на Дарик радио с цел да бъде насочено общественото внимание към най-важните приоритети на българите в основните за страната политики както по време на предизборната кампания за предсрочните избори, така и в предстоящите години на развитие на България. Целия репортаж може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Според експертите, основните проблеми в България са седем. Сред тях са: високата безработица, демографската криза, екстремната бедност и нарушеното доверие в институциите.

Хартата посочва и секторните приоритети в областите икономика, правосъдие и вътрешен ред, образование, здравеопазване и социална политика, обяснява Явор Джонев от Института за прогресивно образование.

„Основните общи приоритети, валидни на практика за всеки сектор и за секторите помежду им, взаимосвързаността помежду им. На първо място са публичността и прозрачността на информацията за това не само какво е текущото състояние на различните системи в момента. Има такива данни, а там, където няма, трябва да се събира. Вторият основен принцип е стабилност на инвестициите и постоянно, активно управление на тези инвестиции и дали постигат целите си. Разбира се и прозрачност, публичност в това отношение. Необходима е децентрализация на взимане на решения в обществото, като цяло, и в частност държавни решения, свързани с публични политики", каза Джонев.

По думите на Христо Иванов от Института за правни инициативи реалните проблеми на гражданите и изведените от експертите приоритети в хартата, много се различават от политическите програми на партиите.

„Смисъл е изграждането на един по-широк консенсус в обществото, съгласие за това, какво трябва да се прави. Аз, лично, го разглеждам това като нещо, което е по-дългосрочно усилие и което не се изчерпва в тази кампания, а започва от нея и ще получи пълноценната си реализация в следващия политически цикъл. Тази харта не бих казал, че конкретно влиза в диалог с исканията, които бяха отправени на протестите, но тя е като дух на един опит обществото като цяло да реши какво иска да прави със себе си и да го възложи на политиците, а не да чака политиците да измислят и да ни излъжат за поредната кампания. Мисля, че това е връзката между протестите и тази Харта. Така или иначе усилието обществото да започне един сериозен разговор за това какво иска да се случва оттук нататък като общество и да възложи това на политиците, инкорпорирано в тази Харта и в това начинание", обясни Иванов.

Явор Джонев пък е категоричен, че хартата е еднакво насочена както към политиците, така и към гражданите.

„Тази харта е един опит и едно съобщение към политиците и към гражданите, че е време да поставим нещата на правилното им място. Време е да започнем да мислим за обществения интерес, дългосрочното развитие на България като един успешен проект, а не както политиците правят в момента - да мислят от собствените си идеологически позиции какви са техните интереси за взимане на властта. Това са две коренно различни гледни точки и коренно различни цели. Именно там е разминаването. Необходимо е обществото ясно да заяви и би трябвало да го прави чрез политическата система, но то в момента не става, да заяви, че на първо място са обществените интереси и стратегическият поглед за това как ще развиваме обществото и държавата си в бъдеще, а не конкретните, ниски политически боричкания, чиято цел е да се вземе властта, а не да се подобри обществото", допълни Джонев.

Експертите, работили по създаването на проекта, се надяват действието и резултатът от хартата да са дългосрочни и са се заели със задачата да следят до каква степен следващото управление ще обърне внимание и ще предприеме действия по изложените в нея приоритети.