/ / Guliver/Getty Images
Изправени на един крак, с вдигнати ръце към небето и лица, огрени от слънцето, група жени правят йога на покрива на хостел за младежи. Това е новата тенденция в Лисабон: все повече панорамни тераси и развлекателни дейности по върховете на сградите.

Погледнат от високо, градът на седемте хълма, станал модна туристическа дестинация, е море от червени керемиди, простиращо се до устието на Тежу, известна още като Тахо. "В Лисабон главното е гледката", казва Катрин Хайзер, германка на 39 години, на която й хрумнала идеята да предложи курсове по йога на покрива на хостела "This is Lisbon".


/ Guliver/Getty Images


Дълго време отрупана от антени, климатици или опънати простори, линията на лисабонския хоризонт се превърна в притегателен полюс, който вече не е "запазена територия" само за малкото местенца с прекрасна гледка.

Катрин Хойзер пристига от Лондон преди две години. Тя работи оттогава с двама колеги и разширява предлагането на курсове по йога на още четири други места, които омайват с панорамен изглед към португалската столица.

Мнозина от нейните ученици са чуждестранни туристи. "На тях много им допада идеята за такъв курс, намират, че е забавно (на покрива на сграда) и това е добър начин да се насладиш на гледката", казва германката, запалена по йога.

/ Guliver/Getty Images


Сеансите са "напълно различни" от провежданите в някое студио, твърди една от нейните ученички, Мария Анастасиаду, гъркиня на 30 години, консултант по информационни технологии.

"Телата ни и нашият дух се свързват с околната ни среда. Чувстваме слънцето и въздуха в досег с нашата кожа. Съзнанието ни се избистря въпреки тази странна смесица с шумовете на града. Всички те ни сетива се пробуждат", описва тя.

/ Guliver/Getty Images


Лисабон се радва на туристическия бум, който Португалия преживява от няколко години и много сгради бяха обновени, позволявайки разрастването на нови дейности по покривите. Само районът на Лисабон е посрещнал 3,9 милиона туристи през 2016 г., а това е увеличение с 9,7% на годишна основа.

Метеорологичните условия са много благоприятни в този мегаполис с население от 550 000 души, в непосредствена близост до Атлантическия океан. "Климатът на Лисабон го прави идеалното място за предлагане на дейност на "rooftops", обяснява британецът Фил Лик. От юни той организира киносеанси всеки четвъртък в бар-ресторант, който се намира в самия център на стария град.

Заведението, открито през 2016 г., близо до руините на един манастир, предлага прекрасна гледка към асансьора Санта Хуста и замъка Сау Жоржи, два от най-емблематичните паметници на Лисабон. Когато има киновечери, клиентите гледат култов филм, докато си пият питието, седнали на един от 90-те шезлонги, обърнати към големия екран.

"Важното е изживяването, не само филмите", казва Линк, който е на 31 години, уточнявайки, че през тези киновечери редовно всички места са запълнени. Той и неговият съдружник, също британец, планират да прожектират филми и на други лисабонски покриви още идната година.
 

/ Guliver/Getty Images


На десетия и последен етаж на една от най-високите сгради в Лисабон клиентите на луксозния хотел Ritz Four Seasons след реновирането му през 2016 г. вече могат да ползват писта от син тартан за джогинг с гледка от 360 градуса към града, който се простира от реката до горския парк Монсанто.

За по-скромната и добре осведомена публика галерията Zе dos Bois също започна миналата година да предлага концерти и кинопрожекции. Тези представления се организират под бамбуков навес, построен на покрива на сграда в квартала Байру Алту, лабиринт от малки улици, който е привлекателен заради активния си нощен живот.

"Преди време бяхме решили да не рекламираме това ново пространство, за да не допуснем да бъдем въвлечени в това прехласване по "rooftops". И все пак успяваме да привлечем редовна клиентела", твърди говорителката на тази асоциация Катарина Монтейру.
БГНЕС